Wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku Susuowy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Susuowy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Cześć, mam do was kilka pytań w związku z wezwaniem do zapłaty, które dostałem za brak ważnego biletu w szybkiej kolei miejskiej (skm) w październiku poprzedniego roku. Tak na marginesie to naprawdę chciałem kupić ten bilet, ale zarówno automat jak i konduktor nie chcieli mi wydać reszty z 50 zł, więc po prostu pojechałem pociągiem i mnie złapali. Wezwanie przyjąłem jak ostatni głąb, mogłem równie dobrze poczekać z panami konduktorami na dworcu na patrol policji, który jak wiadomo nie przyjechałby o 22 na jakieś zadupie :) Oczywiście parę dni później napisałem piękne odwołanie w którym wyjaśniłem całą sytuację i oczywiście stary pierd zza biurka wysłał szablonową odpowiedź, że to była wyłącznie moja wina sratatatatata zapłać. Sprawę delikatnie mówiąc olałem i tutaj zaczyna się problem. Ostatnio na adres zameldowania (nie zamieszkania!) zacząłem dostawać wezwania do sądu, dostałem 3 awiza i przesyłkę cofnięto, a parę dni temu dostałem jakiś list polecony prosto do domu. Nie mam pojęcia od kogo to, ale teraz boję się odebrać tego z poczty. To by było na tyle, teraz czas na pytania:
1) Za dwa tygodnie wyjeżdżam na pięcioletnie studia do Holandii, czy do czasu aż wrócę sprawa ulegnie przedawnieniu?
2) Czy grozi mi coś jeśli się nie przedawni (KRD, komornik, zdechnięcie w pierdlu w Sztumie)?
3) Co ogólnie polecacie mi zrobić w tej sytuacji?

Z góry dzięki za pomoc!

Zapewne z sądu przyszedł nakaz zapłaty, a jak nie odebrałeś przesyłki, to sie uprawomocnił. Teraz zapewne wezwanie do zapłaty, a jak nie zapłacisz, to komornik. Lepiej zapłac, bo za 5 lat się nie przedawni. Jakby jednak patrol policji przyjechał, koszty byłyby znacznie wyższe.
Radziłabym zapłacic te pare stówek. Mogłeś bronic sie w sądzie, a skoro nie odbierałeś przesyłek, to już się nie możesz bronic.

Susuowy napisał:
polecony prosto do domu. Nie mam pojęcia od kogo to, ale teraz boję się odebrać tego z poczty.
Odbierz ten list. Tylko idioci nie odbierają listów poleconych i miewają przez to problemy do końca życia.

Powrót