Wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku Gabriela888
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gabriela888

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Otrzymałam Przedsądowe Wezwanie do Zapłaty z firmy windykacyjnej za nie zapłaconą fakturę z datą 09 05 2016 r. ale do mnie dotarło dnia 12.05.2016 r. (za potwierdzeniem pocztowym). Termin wyznaczony na wezwaniu do zapłaty
był na dzień 12.05.2016 r.
Tego samego dnia tj. 12.05 2016 r. odpisałam iż uznaję roszczenie ale proszę o rozłożenie kwoty na raty.
Dnia 23.05 2016 r. otrzymałam odpowiedż z firmy windykacyjnej, że przystają na moje warunki, ale muszę zapłacić jeszcze ok. 2.000.-zł za koszty procesu, bo 13.05.2016 r. złożyli pozew do Sądu.
Bardzo proszę o poradę, czy ktoś może miał podobną sprawę? Nie bardzo wiem
co teraz zrobić? Czy można sprawdzić w Sądzie czy faktycznie w tym dniu został złożony ten pozew? Czy to wszystko jest zgodne z prawem? Czy istnieje jakaś szansa żeby się odwołać?

Gabriela888 napisał:
muszę zapłacić jeszcze ok. 2.000.-zł za koszty procesu
Poproś firmę o przedstawienie nakazu zapłaty, tam będą wszystkie koszty. Ewentualnie powinien przyjść z Sądu jeśli FW podała poprawny adres.

Witam, właśnie otrzymałam z Sądu "Doręczenie nakazu zapłaty" i od Referendarza sądowego "Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym", kwoty w tym nakazie się nie zgadzają, bo ja w wyniku zgody z firmy windykacyjnej wpłaciłam już 2 raty i kwota główna jest niższa, natomiast są jeszcze kwoty: 1. odsetek 2. kosztów procesu 3. koszty zastępstwa procesowego. Pomóżcie co z tym zrobić? bo przed wniesieniem sprawy do Sądu zgodzili się na spłatę w ratach....

złóż sprzeciw od nakazu zapłaty jak się z tym nie zgadzasz.

Powrót