wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku panimariola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

panimariola

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
proszę o pomoc w interpretacji treści wezwania oraz:
1. Czy jest zasadne?
2. Czy to normalne że w sytuacji w której jest prowadzona sprawa nakłada się koszty na osobę pokrzywdzoną?
3. Czy nie powinniśmy być poinformowani o ewentualnych kosztach i w jakiej kwocie na początku sprawy?
4. Na jakiej podstawie jest wyliczana taka kwota?

Jeżeli pomyliłam tematy to bardzo przepraszam.

To nie są małe pieniądze, bo na kwotę około 2 tys. zł. Sprawa dotyczy odzyskania nie wypłaconego wynagrodzenia przez pracodawcę za niecały rok czasu. Firma ta upadła, wszedł syndyk i został złożony pozew. Wszystkie osoby otrzymały taki list, tylko różnią się kwoty.

treść wezwania:

Sąd Rejonowy dla (...) Wydział Cywilny - Sekcja Egzekucyjna zawiadamia, że w sprawie z wniosku (oso. pokrzywdzona) przy udziale (firma) inne w postępowaniu egzekucyjnym - o ustanowienie kuratora wzywa do uiszczenia zaliczki w kwocie: 1000zł w terminie 7 dni od daty doręczenia niniejszego wezwania pod rygorem oddalenia wniosku.

nr konta itd

drobnym drukiem:
Pismo nie wymaga podpisu własnoręcznego na podstawie 19 ust. 4 zarządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 12 Grudnia 2013r. w sprawie organizacji i zakresu działania sekretariatów sądowych oraz innych działów administracji sądowej jako właściwie zatwierdzone w sądowym systemie teleinformatycznym.

jeszcze niżej:

POUCZENIE
Termin liczy się od daty doręczenia pisma sądu wzywającego do usunięcia braków pisma. Jeżeli koniec terminu przepada na dzień uznany ustawowo za wolny od pracy, termin upływa dnia następnego. Oddanie pisma procesowego w urzędzie pocztowym jest równoznaczne z wniesieniem go do sądu. Ten sam skutek wywołuje złożenie pisma przez żołnierza w dowództwie jednostki wojskowej albo przez osobę pozbawioną wolności w administracji zakładu karnego oraz przez członka załogi polskiego statku morskiego u kapitana statku. Po bezskutecznym upływie terminu przewodniczący zwróci pismo stronie. Pismo zwrócone nie wuwołuje żadnych skutków, jakie ustawa wiąże z wniesieniem pisma procesowego do sądu. Strony i ich przedstawiciele mają obowiązek zawiadomić sąd o każdej zmianie swego zamieszkania.

Dziękuję za odpowiedź.

Żeby była jasność: firma jest Ci dłużna. Określoną kwotę. Wnioskowałaś o ustanowienie kuratora dla spółki? W jakim celu? Piszesz o osobie pokrzywdzonej, pokrzywdzonej czym? Popełniono przestępstwo? Wykroczenie?

Nie widząc akt ciężko tu będzie cokolwiek określić.

witam
Mój problem polega na tym że pracodawca (prywatnie przyjaciel) pożyczył mi pieniądze bez umowy pisemnej. Ustaliliśmy, że całość spłacę w czerwcu 2017 ale ze względów finansowych spłaciłam część, a drugą ustaliliaśmy na czerwiec br ( ustnie). Nasze relacje się popsuły. Żąda teraz ( w zemście) na piśmie spłaty w ciągu 7 dni albo odda sprawę do sądu nie jestem wstanie spłacić teraz, mogę w czerwcu. Suma nie jest mała bo 20 tys. co mogę zrobić żeby uniknąć procesu

Spłacić. W praktyce tylko to. Ale jeśli pożyczył "na gębę" to w sumie prawdopodobnie nie masz do spłaty nic - nie udowodni w sądzie, że pożyczył, chyba, że sama to przyznajesz. Albo był odpowiedni tytuł przelewu. Albo okaże inne dowody.

Powrót