Wezwanie do zaplaty

• Autor wątku Autor wątku yoolija
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yoolija

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Dostalam wezwanie do zaplaty i problem polega na tym ze nie mam pojecia za co ono moze byc, jedyna rzecz jaka przychodzi mi do glowy jest to jazda na gape jakies 16 lat temu. Ani powod ani kwota naleznosci nie jest podana w liscie, list przyszedl na adres gdzie kiedys bylam zameldowana. Czy nie jest to proba naciagactwa? Nie wykluczam tez opcji ze moze byc to kwestia dlugu zaciagnietego przez moja babcie, ktora juz zmarla. Jednak nadal mnie zastanawia brak jakichkolwiek informacji dotyczacych dlugu. Jest podane konto na ktore mam dokonac wplaty, ale nic wiecej. Z gory dziekuje bardzo za pomoc.

Skontaktuj się pisemnie za potwierdzeniem odbioru z nadawcą wezwania do zapłaty z żądaniem wykazania jakiej należności dotyczy wezwanie.

Z tą ulotką zrób to, co robisz z innymi ulotkami. I tyle. To, co sugeruje @Shocked - z jednej strony masz rację, z drugiej - to jest z góry skazane na niepowodzenie, bo wierzyciel, który nawet nie zna adresu dłużnika raczej mało prawdopodobne, że wykaże dług.

Nie trzeba znać adresu by wykazać dług. Warto natomiast wykazać dobrą wolę po wezwaniu do zapłaty. Żeby się przypadkiem w sądzie nie okazało, że wierzyciel ma podstawy domagać się zapłaty, miał wolę pozasądowego załatwienia sprawy niestety dłużnik go zignorował i poza należnością dojdą koszty.

List nie był polecony, zwykła przesyłka pocztowa wrzucona do skrzynki. Bardzo dziwne to jest i raczej wydaje mi się ze to polowanie na losie, a nóż widelec się przypomni jakiś niezapłacony rachunek...

Jeżeli to nie był polecony to użyj jako podpałki a radę z #2 zignoruj.
Nie musisz robić nic do czasu wezwania do zapłaty przesłanego poleconym.

Dopatrzylam sie jeszcze z sygnatury akt, ze jest to sprawa z 2001 roku, ktora zostala odswiezona wlasnie w tym roku. Nie powiem ze moja ciekawosc zaczyna wzrastac.

No to dzwoń do sądu i postaraj się dowiedzieć czegokolwiek.

Powrót