Wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku distynova99
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

distynova99

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Nie spłaciłem pożyczki. Dostałem wezwanie do zapłąty z sądu z naliczonymi odsetkami i opłątą sądową (641zł)
Absolutnie nie dysponuję środkami na spłatę.
Co nastąpi po upływie wymienionych w liście 2 tygodni?
Kolejny list i kolejne 641 zł?

distynova99 napisał:
Co nastąpi po upływie wymienionych w liście 2 tygodni?
1. wydano nakaz zapłaty w post. upominawczym,
2. nie wniesiesz sprzeciwu nakaz się uprawomocni,
3. powód wniesie wniosek o nadanie klauzuli wykonalności do tego nakazu,
4. po czym uda się do komornika sądowego o wszczęcie egzekucji komorniczej celem wyegzekwowania kwoty z nakazu zapłaty,
5. komornik sądowy uruchomi swoje procedury i tak:
a) zajmie rachunek ROR,
b) wyśle zajęcie do twojego pracodawcy,
c) zajmie twoje ruchomości i nieruchomości na żądanie wierzyciela/powoda,
d) twoje ruchomości mogą zostać sprzedane jak i nieruchomość jeżeli jesteś właścicielem itd,

dzięki za odpowiedź

kontynuując - Jeżeli jestem w trudnej sytuacji, nocuje po znajomych, jestem praktycznie bezdomny, nie posiadam nic prócz ubrań i starego telefonu to komornik bedzie czekal az pojawi sie zatrudnienie i wtedy od razu zajmie dochod ? czy bedzie mnie szukal az znajdzie zeby zabrac stary telefon?

distynova99 napisał:
kontynuując - Jeżeli jestem w trudnej sytuacji, nocuje po znajomych, jestem praktycznie bezdomny, nie posiadam nic prócz ubrań i starego telefonu to komornik bedzie czekal az pojawi sie zatrudnienie i wtedy od razu zajmie dochod ? czy bedzie mnie szukal az znajdzie zeby zabrac stary telefon?
podejmiesz pracę na umowę o pracę to komornik zajmie wynagrodzenie do 50%, komornik to nie detektyw nie będzie chodził po mieście i wypytywał o twoją osobę, a tak nawiasem mówiąc, jeżeli jest w tak trudnej sytuacji to w jaki sposób otrzymałeś chwilówkę czy coś takiego, czyżby udzieliłeś nie prawdziwych informacji o swoich dochodach?, jeżeli tak to możesz mieć inne kłopoty.

Chwilowki dostalem majac stala prace. Stracilem ja przez problem ze zdrowiem i od tamtej pory jest ciężko. W umówach nie było żadnych fałszywych danych ani zmyślonych dochodów, nie jestem wyłudzaczem ;)

Dostałem wezwanie do zapłąty z sądu z naliczonymi odsetkami i opłątą sądową (641zł)..... nocuje po znajomych, jestem praktycznie bezdomny
Coś kręcisz. Sąd nie wysyła korespondencji ani po kolegach ani pod most.

Ostatnia edycja:
list wyslano pod adres pod ktorem mieszkalem we wroclawiu kiedy mialem tam prace. zadalem pytanie, nie prosilem o zarzuty i nie zamierzam sie przed toba tlumaczyc. Jezeli nie masz nic ciekawego do dodania i masz rzucac haslami w stylu "coś kręcisz" to po prostu zamknij gębę i się nie udzielaj. będę bardzo wdzięczny :)

distynova99 napisał:
... to po prostu zamknij gębę

przykro to czytać, to, że jesteś chamem nie oznacza, że ktoś Cię zwolnił z oddania pożyczonych pieniędzy.

i kolejny, ktory nie ma nic na temat ale chce dostac punkty za post :)
bawcie sie dobrze.

robinson21 napisał:
1. wydano nakaz zapłaty w post. upominawczym,
2. nie wniesiesz sprzeciwu nakaz się uprawomocni,
3. powód wniesie wniosek o nadanie klauzuli wykonalności do tego nakazu,
4. po czym uda się do komornika sądowego o wszczęcie egzekucji komorniczej celem wyegzekwowania kwoty z nakazu zapłaty,
5. komornik sądowy uruchomi swoje procedury i tak:
a) zajmie rachunek ROR,
b) wyśle zajęcie do twojego pracodawcy,
c) zajmie twoje ruchomości i nieruchomości na żądanie wierzyciela/powoda,
d) twoje ruchomości mogą zostać sprzedane jak i nieruchomość jeżeli jesteś właścicielem itd,

dziekuje za rzeczową odpowiedź NA TEMAT
pozdrawiam serdecznie. Z mojego punktu widzenia temat jest zamknięty.

Powrót