Wezwanie do zaprzestania świadczenia usług

• Autor wątku Autor wątku kr0pla
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kr0pla

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam

Pracuje jako masażysta. Początkiem tego roku zawarłem ustną umowę zlecenia z gabinetem masażu - nie było mowy na jaki okres.
Po 3 miesiącach niestety nie mogłem wytrzymać z szefem i zrezygnowałem. W międzyczasie " przywiązałem" do siebie grupę klientów. Na wieść o tym iż odchodzę stwierdzili iz oni chodzą tylko dla mnie i poprosili o adres pod którym można mnie znaleźć, gdyby potrzebowali masażu.

Kilka osób w ten sposób pomasowałem. Były zleceniodawca się o tym dowiedział, w następstwie czego dostałem od jego radcy prawnego wezwanie do zaprzestania świadczenia usług dla jego klientów bo w przeciwnym razie sąd itp. Wg niego jest to działanie na szkodę przedsiębiorcy bo tych klientów przyciągnęła jego marka i tylko dla niej tam chodzili ... :)

Żadnej umowy o zakazie konkurencji nie podpisywałem czy tez nie było o niej mowy przy zaczynaniu zlecenia.

I stąd moje pytanie - czy faktycznie powinienem się czegoś obawiać ?

Ostatnia edycja:
No właśnie szkopuł w tym ze powołuje się na tą ustawę i to w oparciu o nią domaga się ode mnie zaprzestania masowania " jego klientów", o ile oczywiście można ich tak nazwać. Twierdzi ze wykorzystuje tajemnice jego przedsiębiorstwa jaką była baza klientów. Tylko nie podpisywałem żadnego dokumentu który by mnie zobowiązywał do zachowania tajemnicy - tak jak wspomniałem umowa zlecenie zawarta została ustnie.

Żaden z klientów nie podpisywał z nim umowy - sami z własnej nie przymuszonej woli zdecydowali się na usługi świadczone przeze mnie a nie przez firmę byłego zleceniodawcy - w żaden sposób ich do tego nie nakłaniałem.

Nikogo na siłę nie trzymam - jeżeli tylko chcą w każdej chwili mogą do niego wrócić :)

Tak wiec co może mi grozić z tytułu tej ustawy ?

Powrót