wezwanie do zwolnienia zajętych ruchomości

• Autor wątku Autor wątku MatMalbork
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MatMalbork

Użytkownik
Odpowiedzi
195
od osoby o takim samym nazwisku jak mój dłużnik, mieszkająca pod tym samym adresem co dłużnik otrzymałem wezwanie do zwolnienia zajętych ruchomości, <kilkanscie dni temu została przeprowadzona egzekucja w miejscu dłużnika> wraz z inf że jeśli nie zostaną zwolnione zostanie skierowana postępowanie na drogę sądową. (zostały do wezwanie dołączone wyciąg z rachunku i faktury, umowy kupna-sprzedaży)

(osoba mnie pozywająca ma identyczne nazwisko i adres zamieszkania jak dłużnik, domniemywam iż to małżonka dłużnika, (nie wiem również czy jest wspólność małżeńska czy rozdzielność).

czy mam zwolnić te rzeczy, czy żadać o tej osoby iż te ruchomości napewno do niej należą a nie do majątku np. wspólnego (np akt małżeństwa, akt rozdzielnosci majątkowej)? a w kim przypadku małżonkowi dłużnika nie przysługuje powyższa obrona)

Ostatnia edycja:
a to raczej nie ma znaczenia, bo osoba ta ma faktury imienne na zakup - obstawiam iż Sąd przychyli się do wniosku a Ty zostaniesz obciążony kosztami sprawy

1.jeśli to żona to pytanie czy masz tytuł wykonawczy na żonę czy tylko na dłużnika? - jak tylko na niego to też zostaną zwolnione i znów zapłacisz koszty

2.jak zona i jest wspólność majątkowa to możesz złożyć wniosek o przymusowy podział majątku wspólnego - ale to czas i pieniądze

pytanie czy te przedmioty maja taka wartość ze się zaspokoisz lub uznajesz czy to się Tobie opłaca

Powrót