Wezwanie do zwrotu nienależnych świadczeń rentowych ZUS

• Autor wątku Autor wątku Tiempos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tiempos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam,

W dniu 19.07 otrzymałem pismo z ZUS wzywające mnie do zwrotu nienależnych mi świadczeń - niemniej zacznę od początku.

W kwietniu 2018 złożyłem w ZUS pismo o zmniejszenie wysokości świadczenia z tytułu zwiększonych dochodów u mojego ówczesnego pracodawcy. Oczywiście obliczeń dokonałem z pracownikiem ZUS w ich siedzibie w moim mieście i na tej podstawie złożyłem stosowne dokumenty.
W maju 2018 roku ZUS przychylił się do wniosku i obniżył świadczenie o dość sporą kwotę. W lipcu 2019 zmieniłem pracodawcę i zdecydowanie zwiększyłem swój dochód z tytułu umowy o pracę - obliczając samemu na podstawie kwartalnych raportów ZUS dotyczących kwot determinujących wypłaty/zmniejszenie świadczenia nie byłem pewny swoich szacunków, więc udałem się do ZUS i poprosiłem o pomoc pracownika. Na podstawie danych obecnych na ówczesny czas + prognozy dochodów na przyszłe miesiące (stała pensja) pracownik ZUS obliczył że świadczenie mogę pobierać w zmniejszonej wysokości (uznanej w maju 2018 ) do września 2018.
Do 30.09.2018 pobierałem rentę rodzinną z ZUS, we wrześniu 2018 złożyłem pismo z prośbą o anulowanie renty z tytułu dochodów przekraczających dopuszczone limity.

Wszystko odbywało się po konsultacjach z ZUS.
W roku 2019 ZUS wezwał mnie do dostarczenia raportu zarobków od pracodawcy u którego pracowałem w okresie 01.2018-06.2018. Stosowne zaświadczenie dostarczyłem, następnie ZUS wysłał mi pismo że z powodu niezgodności wystąpił do pracodawcy o wyjaśnienia a pismo zostało wysłane do mnie do wiadomości.
Następnie 19.07 otrzymałem pismo wzywające do zapłaty kwoty za okres 05-2018-09.2018 z tytułu nieuprawnionego pobierania świadczenia!

W dodatku w przypadku wpłaty kwoty 178,59 PLN na rzecz FUS - ZUS wyda decyzję o wpłacie niższej kwoty z tytułu nieuprawnionego pobrania świadczenia w kwocie niższej o 675,58 PLN niż wskazuje wezwanie do zapłaty.

Sumy jakich żąda ZUS przekraczają 3000 PLN, wyznaczono mi termin 14 dni na zapłatę, w przeciwnym wypadku postępowanie komornicze (tj., do 02.08.2019)
Nie rozumiem również podstaw do zwrotu świadczenia w okresie 05.2018-09.2018, ponieważ w momencie obniżenia świadczenia 05.2018 ZUS powinien świadczenie zawiesić (skoro od tego momentu dochody były za wysokie) natomiast wyraził zgodę na zmniejszenie i teraz z tego tytułu żąda ode zwrotu?

Bardzo proszę o fachową poradę, co powinienem zrobić w tej kwestii i jakie przysługują mi prawa? Niestety ZUS w piśmie nie dopuszcza "odwołania".

Z góry dziękuję za informację zwrotną
Pozdrawiam

ZUS sam niczego nie zawiesza. To do ciebie należy pilnowanie dochodów. Sam musisz sobie liczyć czy przekraczasz dolny próg, co skutkuje obniżeniem świadczenie czy górny. Po jego przekroczeniu rentę się zawiesza.
Progi są co 3 miesiące publikowane na stronie zusu. Jeżeli przekraczasz to idziesz do zusu i mówisz że chcesz zawiesić lub obniżyć rentę.
Serio grożą komornikiem? Nie chce mi się wierzyć. W moim przypadku po uprawomocnieniu się decyzji pieniądze mam przelać na konto zusu lub nic nie robić. Wtedy ZUS sam sobie pobierze pieniądze odpowiednio obniżając rentę.
I nie ma szans żeby ZUS ci to podarował.
Co roku od kilkunastu lat przez to przechodzę i nie rozumiem jak można to zaniedbać. Kartka papieru, ołówek i co 3 miesiące wyliczenia ile zarobiłem, ile mogę i ile muszę oddać. ZUS za ciebie tego sam nie zrobi.

Ostatnia edycja:
Po pierwsze to sobie nie zaniedbałem bo wszystkie decyzje i wnioski które składałem konsultowałem z ZUS. Po drugie w piśmie jest wpisany komornik, nie wymyśliłem sobie tego + jak pisałem od 10.2018 nie pobieram świadczenia, zatem jedyna drogą ściągnięcia należności jest zajęcie komornicze innego źródła dochodu. Chciałem zapytać o jakąś poradę, ale widzę że jedyne co się dowiedziałem że podjudziłem ego specjalisty ds. Świadczeń z ZUS.

Tiempos napisał:
ZUS powinien świadczenie zawiesić (skoro od tego momentu dochody były za wysokie) natomiast wyraził zgodę na zmniejszenie

ZUS nic nie powinien. Wyszedłeś z propozycją zmniejszenia renty i ZUS się na to zgodził. Mogłeś nie wykonać żadnego ruchu, mogłeś zawiesić całkowicie rentę i ZUS też by na to przystał. Akurat w tej sytuacji ZUS nie wychodzi że swoją inicjatywa. W przypadku przekroczenia kwot odciąga to sobie w następnym roku.
Ja postępuje w taki sposób. Przekraczam dochody i wiem że w następnym roku ZUS zmniejszy rentę lub ja całkowicie zabierze. Jest też inna opcja. Odkładam sobie część kwoty z renty żeby potem ją jednorazowo wypłacić otrzymując takie powiadomienie jak ty.
Fakt, nie zauważyłem że rentę zawiesiles i ZUS nie ma z czego zabrać. Więc jest list o komorniku.
Wszystko się rozchodzi o to że razem z pracownikiem zusu źle policzyliście twój dochód i stąd problem. W takich sytuacjach lepiej polegać na sobie. Kalkulator, kartka papieru iprawidłowe zsumowanie dochodów. Teraz to możesz mieć tylko pretensje do tego co ci źle policzył.
Co nie zmienia faktu że musisz ta kasę oddać.

Ostatnia edycja:
Powrót