wezwanie komornicze dla dawnego lokatora

• Autor wątku Autor wątku laiklaik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

laiklaik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,
prośba o poradę.
Jestem właścicielem mieszkania, które wynajmuję lokatorom.
Dziś obecny najemca przekazał mi wezwanie komornicze w stosunku do poprzedniego najemcy, który nie mieszka już od 10.2016.
Wezwanie było w skrzynce na listy.

Wezwanie dotyczy stawiennictwa się w kancelarii prawnej. Wystawione przez komornika sądowego dnia 05.07.2018.

Poprzedni najemca był zameldowany, ale na pewno się wymeldował przy wyprowadzce (widziałam papier z urzędu).

W treści wezwania jest pouczenie:
Nieobecność może spowodować:
-podjęcie czynności w asyście ślusarza i policji (art 815 kpc) celem komisyjnego otwarcia mieszkania i odebrania ruchomości celem sprzedaży licytacyjnej na zaspokojenie egzekwowanej wierzytelnosci i powstałych kosztów.

Czy faktycznie komornik może podjąć takie czynności w moim mieszkaniu w odniesieniu do dawnego lokatora?

Czy powinnam się skontaktować się z tym komornikiem i wyjasnić, że poszukiwany Pan już tutaj nie mieszka?

Dziekuję za odpowiedzi

Ostatnia edycja:
laiklaik napisał:
W treści wezwania...
Wezwanie było luzem, czy w kopercie ?
Otwieranie cudzej korespondencji jest karalne.
laiklaik napisał:
Czy powinnam się skontaktować się z tym komornikiem i wyjasnić, że poszukiwany Pan już tutaj nie mieszka?
Tak.

nowy najemca twierdzi, że wezwanie było luzem wrzycone do skrzynku

Skontaktuj się w Komornikiem, wyjaśnij sytuację informując, że dłużnik był najemcą, od xxx umowa wygasła, czy też została rozwiązana i od tego czasu dłużnik w przedmiotowym lokalu nie zamieszkuje. Wskaż obecny adres zamieszkania dłużnika, jeśli nie znasz, poinformuj o tym fakcie. Najlepiej wszystko pisemnie.

Powrót