Wezwanie na policję w celu wyjaśnień z art. 270 KK

• Autor wątku Autor wątku zagubiony1969
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zagubiony1969

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Proszę o pomoc czego mogę się spodziewać, pierwszy raz jestem w takiej sytuacji i zupełnie nie wiem o co chodzi. Wiem, że art ten dotyczy fałszowania dokumentów, ale za nic nie mogę sobie przypomnieć jakiegokolwiek uhybienia z mojej strony. Zawsze robię wszystko zgodnie z prawem i teraz strasznie się denerwuję co tam mnie może czekać.
Bo skoro wzywają to chyba sprawa dotyczy mnie osobiście.

A w jakim charakterze Cię wzywają? (świadka? podejrzanego?) Powinno to być wpisane w wezwaniu.

Napisany jest art, numer sprawy (łamany przez 09 więc rozumiem że to jakieś postępowanie z tego roku) i "w celu złożenia wyjaśnień" więc rozumiem że w charakterze świadka.

"Wyjaśnienia" składa podejrzany. Świadek zeznaje. Więc jeśli czegoś nie pomieszano, spodziewałbym się, że zostanie Ci postawiony jakiś zarzut.

To mnie jeszcze bardziej wystraszyłeś. Mimo, że długo nad tym myślałem, nie wiem czym mogłem się narazić policji. Jeżeli chodzi o obrót dokumentami w tym roku to rozliczyłem PIT, zarejestrowałem się w Urzędzie Pracy, zrobiłem przegląd samochodu i zapłaciłem ratę OC. Nic więcej nie przychodzi mi do głowy. Żebym chociaż wiedział czego to może dotyczyć, mógłbym się jakoś przygotować...

Czy uważasz, że ktoś na forum napisze ci, czego dotyczy sprawa, w której jesteś wzywany? Wybacz, ale Ducha Świetego tu brak, a jasnowidzowie sa aktualnie na urlopie.

Bez sarkazmu, dobrze? Nie prosiłem o pomoc jasnowidza i nie oczekuję odpowiedzi czego ta sprawa dotyczy.
Panikuję, bo nigdy nie zrobiłem nic niezgodnego z prawem i chciałem się dowiedzieć co może w praktyce oznaczać zarzut z tego art.
cyt. Żebym chociaż wiedział czego to może dotyczyć, mógłbym się jakoś przygotować... - to akurat nie było pytanie do forumowiczów tylko dygresja, że powinni w wezwaniu cokolwiek napisać czego dotyczy sprawa, żeby człowiek się mógł przygotować - a nuż posiada np. jakieś dokumenty związane z postępowaniem...

Powrót