Wezwanie przedegzekucyjne

• Autor wątku Autor wątku Salma0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Salma0

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. To mój pierwszy post na forum.
Mam taki problem. Otrzymałam pismo z ZTM z działu windykacji.
Jest to wezwanie przedegzekucyjne, z treści wynika, że został wydany nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym przez Sąd rejonowy, z września 2011 roku. Sygnatura oznakowana jako I Cupr i nr.../11
Zobowiązujący do zapłaty kwoty należności głównej jak i odsetek i kosztów sądowych.
Przy czym wszystkich tych kosztów każą mi dokonać na swój rachunek bankowy, a w przypadku braku wpłaty spowoduje skierowanie sprawy do egzekucji komorniczej.
Dalej..
wyniku dokonanych przed sądem przez ZTM czynności zmierzających do wyegzekwowania należności, przerwany został bieg przedawnienia i zobowiązania wynikające z nakazu zapłaty nie przedawniły się po upływie roku od daty przejazdu i mogą być skutecznie dochodzone na drodze egzekucji komorniczej. Zgodnie z przepisami komornik sądowy odmawia wszczęcia egzekucji, jeżeli z tytułu wykonawczego wynika, że termin przedawnienia dochodzonego roszczenia upłynął.

Dodam, że nie otrzymywałam z sądu żadnych pism, żadnych informacji o toczącej się jakiejkolwiek przeciwko mnie sprawie. Być może za sprawą tego, że nie posiadałam meldunku.

Ogólnie to dług dotyczył mandatów za przejazd bez ważnego biletu w latach 2002, 2003, 2004, ,2009,2010. W sumie było to 10 mandatów. Wiem, wstyd mi, ale na tamten okres miałam bardzo trudną sytuację życiową, nie miałam meldunku, ani pracy, pomieszkiwałam w różnych miejscach.
Z tyłu pisma jest tabelka z wykazem aktywnych wezwań.
W tabeli wyszczególniono serie i numer wezwania, etap(sąd)
Sygnaturę, datę klauzuli (2020rok) oraz wszelkie należności
Nie wiem jak to ugryźć.
Czy faktycznie dług się nie przedawnił?
Co w tym wypadku powinnam zrobić.

Czy faktycznie dług się nie przedawnił?
Może tak, może nie. Nie podajesz żadnych dat. Data to dzień, miesiąc, rok. Ważne są też czynności które przerwały bieg przedawnienia.

Podaje daty
20.10.2002
17.12.2002
08.03.2003
26.04.2003
10.02.2004
09.11.2004
17.04.2009
13.08.2009
05.12.2009
17.03.2010.
A czynności nie wiem jakie niestety były. Ja nie podejmowałam żadnych.

Powrót