wezwanie przedsądowe z ztm

• Autor wątku Autor wątku Milutm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Milutm

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Dziś otrzymałem pismo z ztm zatytuowane "wezwanie przedsądowe" w którym piszą, że UWAGA: 2002-11-05 jechałem bez ważnego biletu. Pewnie tak było, bo to było o zgrozo ponad 10 lat temu a wtedy byłem jeszcze młody i głupi.
Napisali, że mogą wnieść pozew do sądu o uregulowanie i że wiążą się z tym dodatkowe opłaty i takie tam.

A jak ma się do tego art 778 KC i 77 prawa przewozowego mówiące o przedawnieniu?
Prosiłbym o "łopatologiczne wyjaśnienie" czy sprawa się przedawniła czy nie i co powinienem zrobić, bo z tego co wyczytałem samo przed sądem się nie przedawni tylko ja będę musiał przedstawić wniosek o przedawnienie. Ale czy nie wystarczy przypomnieć ZTM, że to minęło 11 lat i się przedawniło?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Mozesz ich olac albo odpisac, ze sadu sie nie boisz bo jak tylko oni skieruja tam sprawe to ty wniesiesz zarzut przedawnienia i tylko traca swoj czas.

Nie wiem, co w tym roku dzieje się z ZTM w wielu miastach, ale masowo wysyłają oni właśnie takie pisma. Pewnie liczą na to ,że ktoś im zapłaci- a wtedy już nie można domagać się zwrotu. Może nowe autobusy chcą sobie kupić, bo te PRLowskie już się zaczynają psuć. Jasne, że sprawa dawno już się przedawniła. Z mocy prawa...

Witam, nie wiem czy weszłem w odpowiedni dział, mam problem z windykacja! czy Orange TP. może podać mnie do windykacji uprzednio nie powiadamiając mnie o rosnącym zadłużeniu!? mimo ze jestem usługo biorca nie jestem jej użytkownikiem, bo sprzęt jest zarejestrowany nie w moim miejscu zamieszkania! tylko pod innym adresem i nie mam wglądu do korespondencji ani rachunków, os. użytkująca usługę nie wywiązuje się z płatności i zobowiązań oraz umowy słownej, o całym zajściu dowiedziałem się z pisma windykacyjnego kierowany już pod mój adres a nie pod adres do korespondencji, wcześniej nie miałem pojęcia o niczym, a Orange TP. nie powiadamiało mnie o niczym, wiec pytam czy Orange TP. postąpiło zgodnie z prawem i jakie mi przysługują prawa i czy mogę zerwać rozwiązać natychmiastowo usługę bez kosztów umowy karnej karnych!!

Nie wpasowałeś się w temat, bo dotyczy on komunikacji miejskiej... Skoro wziąłeś na siebie telefon, odstąpiłeś go innej osobie która słownie powiedziała że będzie opłacała abonament i tego nie robi to gdzie wina Orange? Pewnie przychodziły ponaglenia, wezwania do zapłaty ale pod nie aktualny adres jak sam podałeś, radze skontaktować się z operatorem i dogadać co do spłaty bo jeśli oddadzą sprawę do sądu i komornika to zapłacisz o wiele więcej.

Witam.
Mam podobny problem jak założyciel wątku. Dostałem wezwanie przedsądowe od ZTM w sprawie jazdy na gapę.
Gdy zadzwoniłem do ZTM dowiedziałem się że mam aż 3 niepłacone mandaty (!!), jeden z 2002r i dwa z 2006r.
Już wiem że najlepiej wysłać list do ZTM i poinformować o przedawnieniu powołując się na odpowiednie artykuły.
To załatwia dwa mandaty. Jednak jedna z tych spraw (lipiec 2006r) trafiła już do sądu.
W marcu 2007 roku zostałem przez sąd wezwany do zapłaty. Stawiłem się, lecz jakiś elegancki pan w sądzie powiedział że jak zapłace (ok100zł) to sprawy w ogóle nie będzie i wszystko będzie ok - miałem wtedy 18 lat i wiatr we włosach, nie pamiętam czy chodziło o pokrycie kosztów postępowania, czy o przedawnienie. Nie mam już żadnych dokumentów z tamtego epizodu.
Ale wg ZTM sprawa nadal toczy się w sądzie. Powinienem opłacić w sumie 323,33 zł za ten jeden mandat.
Moje pytanie brzmi jak się dowiedzieć na jakim jest etapie ta sprawa i czy może to być dla mnie w jakikolwiek sposób niebezpieczne??

kubadamczyk napisał:
Moje pytanie brzmi jak się dowiedzieć na jakim jest etapie ta sprawa i czy może to być dla mnie w jakikolwiek sposób niebezpieczne??
zaczniesz zadawać za dużo zbędnych pytań to ztm do lasu cię wywiezie i będziesz sobie dołek kopał... :D sprawa w sądzie wciąż trwa od 2006 roku??? dowiedz się w sądzie. jak nie ma komornika to śpij spokojnie, po co się stresować

kubadamczyk napisał:

Zadzwoń do sądu. Niebezpieczne? Podobno zbyt częste telefonowanie wywołuje raka mózgu.

Powrót