Wezwanie przedsiębiorcy do odbioru rzeczy

• Autor wątku Autor wątku monika855
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monika855

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam
prosiłabym o wzór pisma jakie wysłać do przedsiębiorcy. Chodzi o sytuację nie odebrania przez niego przesyłki ze zwracanym towarem. Odstąpiłam od zakupu zgodnie z przepisami i odstąpienie przedsiębiorca przyjął, nie przyjął jednak przesyłki z towarem myśląc że przez to odstąpienie będzie nieważne. Przesyłka była wysyłana bez pobrania po prostu odmówił przyjęcia od kuriera.

Napisałam już sprzedawcy że za każdy dzień przechowania naliczam opłatę zgodnie z przepisami ale nie mam zamiaru trzymać tego pudła nie wiadomo ile, dlatego chcę go wezwać do odbioru rzeczy i po jakimś terminie rzecz po prostu wyrzucić. Napiszcie czy mogę tak zrobić i jakie przepisy mi na to pozwalają. Czytałam art. 581 ale jako osoba prywatna chyba nie mogę rzeczy sprzedać. Proszę o informacje, dziekuje.

Poproś o pomoc Rzecznika Konsumentów.

PS
A "wzór pisma" to jak każde pismo urzędowe.

Wolałabym go narazie nie wtajemniczać, powiedz mi czy mam jakieś prawa czy muszę ten jego złom trzymać, czy może np moge mu napisać że ma do tego i tego dnia odebrać albo go wyrzucam.

Musisz trzymać. Możesz wezwać wskazując jakiś zakres czasu kiedy może odebrać.

A co jak przekroczy termin który wskażę, wysłałam mu dzisiaj pismo że ma odebrać towar do 30 kwietnia i co potem moge wyrzucić czy co. I ile mam naliczać za każdy dzień przetrzymywania rzeczy.

To po co w ogóle wzywać do odbioru w danym terminie, musi być jakiś przepis który to reguluje nie wierze że mam to trzymać rok albo ileś lat.

Przedsiębiorca najpierw otrzymał pismo z Twoim odstąpieniem, a później zwracany towar?

To było tak.

Wysłałam przedsiębiorcy odstąpienie mailem zgodnie z nową ustawą. Kilka dni później wysłałam przedmiot i do paczki dołączyłam wydrukowane odstąpienie. Tej paczki nie odebrali i wróciła do mnie, jest oklejona taśmą odmowa przyjęcia i tak ją trzymam. Dodatkowo już po zawróceniu paczki wysłałam odstąpienie jeszcze raz poleconym które odebrali.

monika855 napisał:
Odstąpiłam od zakupu zgodnie z przepisami i odstąpienie przedsiębiorca przyjął

Zapewnił taki sposób składania oświadczenia i czy masz potwierdzenie przyjęcia oświadczenia o odstąpieniu drogą elektroniczną?

Tak zapewnił, mam wydrukowany email z datą wysłania. Ale dla zabezpieczenia wysłałam też odstąpienie w paczce z przedmiotem. Kwestia prawidłowego odstąpienia została spełniona, mnie interesuje co dalej, znalazłam przepis o możliwości sprzedaży towaru jeżeli nie jest odebrany w zadanym czasie ale nie wiem czy tu będzie miał zastosowanie.

Pomoże ktoś bo towar ciągle u mnie leży a firma olewa moje pisma.

Ależ skąd, udają że nawet nie było odstąpienia.

Powrót