wezwanie Rady Gminy do usunięcia naruszenia prawa czy skarga na uchwale do wojewody?

• Autor wątku Autor wątku mecenas8
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mecenas8

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, mam dylemat jak w tytule.

Skarzylam wojta o zaniechanie czynnosci. Uchwala Rady Gminy uznano oczywiscie moja skarge za bezzasadna, a w uzasadnieniu stwierdzono, ze Wojt czynnosci dokonal. Tu stwierdzam podawanie informacji nieprawdziwych i zadam usuniecia naruszenia (art 101 usg), czy moge rowniez odniesc sie do art 23 KC gdyz to narusza moje dobre imie?

W uzasadnieniu uchwaly znajduje rowniez "braki", np: "za opinia prawnika uwaza sie ze nie ma podstaw prawnych do tego dzialania" (tu nie ma podanego przepisu, toku myslenia i argumentow ,ani nie dolaczono opini prawnika, co powinno stac sie za art 7 i 11 KPA?)

czy moge jednoczesnie wezwac gmine do usuniecia naruszenia prawa i skarzyc uchwale do wojewody?jesli tak to czy mam czekac 60dni?czy jest to blad? (skarga do WSA to wiem po uplywie 60 dni od wezwania)

Czy moze mam wciaz dostep do skargi na uchwale do wojewody po wykorzystaniu srodka jakim jest wezwanie Rady Gminy do usunięcia naruszenia prawa?

czy tez mam dostep tylko do 1 z tych srodkow zaskarzenia?

Dziekuje serdecznie.
czyli po otrzymaniu uchwaly -14 dni na wezwanie RG do usuniecia naruszenia. A do Wojewody to krok 2, ale w jakim czasie 30 dni czy 60 od wezwania?
pozdrawiam

Przepraszam, doczytalam , w zaleznosci od sytuacji ,)
Dzieki!!!!

Powrót