WEZWANIE ŚWIADKA, A NIEOBECNOŚĆ

• Autor wątku Autor wątku luizablanka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

luizablanka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,proszę o pomoc w następującej sprawie;
Mąż dostał wezwanie do sądu ,gdzie ma być przesłuchany jako świadek.Składał już zeznania w tej sprawie (jakieś 5 lat temu) na policji.
Obecnie pracuje poza granicami naszego kraju i powrót specjalnie na sprawę naraża go na ogromne koszty i utratę pracy(podobno sąd zwraca tylko 80zł)
Czy mogę iść do sądu i w imieniu męża powiedzieć,że podtrzymuje zeznania złożone na policji, i czy tą sytuację (praca zagranicą) można nazwać "usprawiedliwionym niestawiennictwem" :?:

"Jeżeli świadek bezpodstawnie uchyla się od złożenia zeznań można nałożyć na niego pieniężną karę porządkową (art. 287 § 1 kpk), a w razie uporczywego uchylania się od ich złożenia, czyli gdy kara pieniężna nie poskutkowała, można nałożyć na świadka karę porządkową aresztowania na czas do 30 dni (art. 287 § 2 kpk)"

Czy praca na drugim końcu europy jest bezpodstawnym uchylaniem się od składania zeznań ?
Poza tym jest to "dlugo ciągnąca się sprawa " w której mój mąż jest swiadkiem osoby ,która została prawomocnie uniewinniona i stara się o odszkodwanie za pobyt w areszcie? (przecież już zeznawał)
I ostatnie pytanie: Czy mogę poprosić Sąd o przesłuchanie męża w innym terminie,bo skoro i tak się grzebią to im chyba nie zależy na szybkim zakończeniu tej sprawy.
Będę wdzięczna za odpowiedź , bo wezwanie jest na
27 września

Myślę że najlepiej będzie jak pójdziesz do sądu i powiesz jaka jest sytuacja. Może zostanie przesunięty termin przesłuchania w takiej sytuacji.

luizablanka jeżeli sąd ustali, że świadek przebywa za granicą to nie będzie go karał:
[lex:3v44ounq]
Art. 391 § 1 k.p.k.
Jeżeli świadek bezpodstawnie odmawia zeznań, zeznaje odmiennie niż poprzednio albo oświadczy, że pewnych okoliczności nie pamięta, albo przebywa za granicą lub nie można mu było doręczyć wezwania, albo nie stawił się z powodu niedających się usunąć przeszkód lub prezes sądu zaniechał wezwania świadka na podstawie art. 333 § 2, a także wtedy, gdy świadek zmarł, wolno odczytywać w odpowiednim zakresie protokoły złożonych poprzednio przez niego zeznań w postępowaniu przygotowawczym lub przed sądem w tej lub innej sprawie albo w innym postępowaniu przewidzianym przez ustawę.[/lex:3v44ounq]

Powrót