Wezwanie w charakterze swiadka

• Autor wątku Autor wątku Marek755
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marek755

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Szanowni Państwo,

Dostałem wezwanie w charakterze świadka ws. Wykroczenia drogowego popełnionego 5 miesięcy temu. W tamtym okresie auto typu bus użyczyłem koledze do przewiezienia jego gratów. Niestety w międzyczasie mój kolega zmarł, czy ja jako właściciel auta muszę płacić mandat?szczerze powiedziawszy nie wiem jak mam się do tego ustosunkowac. Czy wystarczy podanie danych kolegi który zmarł i sprawa zostanie umorzona? Przecież nie będę załatwiał aktu zgonu od rodziny kolegi...

O ile ktoś uwierzy w tę historię wyłącznie na podstawie Twoich wyjaśnień (wierz lub nie, zdecydowana większość historii typu „prowadził znajomy, który jest w kraju X”, „pożyczyłem gościowi z Ukrainy, z którym nie mam kontaktu” jest zwyczajnie taktyką nastawioną na uniknięcie odpowiedzialności, sądy też to zauważają podczas orzekania), to nie musisz przedstawiać żadnego aktu zgonu; wystarczy, że policjant wrzuci w system PESEL, będzie miał numer aktu zgonu.

Nie znam ludzi którzy wymieniają się numerami PESEL. Tym bardziej ciężko będzie o to prosić zmarłego

Nie masz znać żadnego numeru PESEL. Zapewne wiesz, jak się nazywa, zapewne też, kiedy się urodził i gdzie mieszkał, kwestia ustalenia numeru PESEL, sprawdzenia potem rekordu w Centralnej Ewidencji Ludności, to są kwestie techniczne, które już Cię nie interesują.

Z twojej pozycji istotne jest, abyś mógł poza wskazaniem osoby, przedstawić coś na poparcie swoich słów.

Powrót