Wezwanie ws. "urzędowej".

• Autor wątku Autor wątku matt_tt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matt_tt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie,

dzisiaj otrzymałem wezwanie, a raczej moja mama w którym jest napisane, że ma się wstawić na komisariat z synem, czyli mną. No i ku mojemu zdziwieniu w wezwaniu został podany powód "urzędowy". Czy mógłby mi ktoś przybliżyć choć trochę jakie sprawy zaliczają się do tych "urzędowych"? Z góry dziękuję.

Np. sprawy dotyczące przeprowadzenia z Tobą w obecności mamy rozmowy. Albo z mamą rozmowy na Twój temat. Na miejscu mama dowie się o co chodzi a jeśli chce wiedzieć wcześniej, pozostaje kontakt telefoniczny z wystawiającym wezwanie.

Znając życie, to ktoś chce Ci postawić jakiś zarzut ale nie wie z jakiego paragrafu. Ta rozmowa urzędowa może pomóc w ustaleniu do czego można się doczepić. Proponuję zaraz po przyjściu zadać pytanie czego sprawa dotyczy, a potem wyrazić swoje zdanie że nie będziecie udzielać informacji do czasu skontaktowania się z adwokatem

Eee, bez zbędnego straszenia, bo chłopak rzeczywiście wyskoczy na dzień dobry z adwokatem. A wtedy i policjant może podejść do tematu baardzo skrupulatnie, zgodnie z procedurą, urzędowo, bez miejsca na łagodne załatwienie sprawy. Poza tym, jeśli otrzymuje się wezwanie to należy założyć, że wzywający zna powód wezwania i ew. artykuł, jakiego sprawa dotyczy. Sprawy nieletnich nie zawsze trafiają do sądu, ale jeśli ktoś się upiera i wręcz nalega..

..."że wzywający zna powód wezwania i ew. artykuł,"...

a jak ma więcej na sumieniu to jak może się domyśleć o którą sprawę chodzi :):):)

A jak ma więcej na sumieniu to do konfesjonału. Przecież na wezwaniu nie napiszą elaboratu o okolicznościach wszystkich grzechów, które popełnił jeśli chcą go za nie wszystkie rozliczać. Adnotacja "w celu urzędowym", szczególnie w sprawach nieletnich, może mieć rozmaite znaczenie, nie wykluczając powodu, o którym wcześniej wspomniałam.

Powrót