wezwanie zapłaty po roku na 2500zł za faktury których nie mam, termin zapłaty 3 dni

• Autor wątku Autor wątku piotrek2555
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotrek2555

Użytkownik
Odpowiedzi
54
Dzień dobry,

Dostałem kilka dni temu wezwanie do zapłaty listem poleconym od developera od którego kupiłem mieszkanie 2 lata temu

nieopłacone dokumenty są 2 , jeden wystawiony był według developera 1,5 roku temu, drugi około rok temu, łączna suma 2500zł

Sprawdziłem u siebie w segregatorze oraz w mailach i niemam dokumentów o tych nazwach które są w wezwaniu zapłaty. Na zapłate mam 3 dni od doręczenia i po tym czasie strasza windykacją.

Odpisałem od razu że chcę wiedzieć za co są te pieniądze, po moim telefonie dostałem odpowiedź że wysłali zapytanie do rachunkowości i mam czekać. Oczywiście nie dostałem żadnego potwierdzenia że sprawa jest w toku mailowo.

Co mogą mi zrobić jeśli będę dalej czekał z zapłatą? czy mogą zacząć windykację czy mój mail opóznia caly proces? nie chcę użerać się z windykatorami ale nie zapłace nie wiedząc za co, zwłaszcza że wszystkie opłaty robilem na bierząco. Co powinienem zrobić?

Ostatnia edycja:
Żaden windykator nic nie jest w stanie zrobić.
Jak deweloper uważa , że ma podstawy to musi iść do sądu gdzie będzie musiał przedstawić dowody.

Tylko jeśli to wina poczty albo wysłali mi fakturę pod zły adres a według ich ksiąg jestem im dłużny od 1,5 roku to mogą skierować sprawę do sądu/windykacji? Nie rozumiem czemu teraz dopiero do mnie piszą.... jesli grożą mi kary/odsetki to mogę jakoś się obronić?

Ja tylko chce wiedziec za co są te pieniądze bo wyglada to tak jakby chcieli 1800zł zaraz po odebraniu mieszkania i później w grudniu 700zł za niewiadomo co. Wszystko płaciłem na bierząco.

Ostatnia edycja:
Zawarłeś jakąś umowę więc na podstawie jej treści powinno wynikać kto co i kiedy może się od ciebie domagać. By skierować sprawę do sądu ma 3 lata czasu.

Powrót