wezwanie

• Autor wątku Autor wątku agata_agata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agata_agata

Użytkownik
Odpowiedzi
33
dostałam wezwanie na rozprawę do sądu - wniosek o ukaranie. Jednak rozprawa ma się odbyć w miejscu odległym od mojego miejsca zamieszkania o ok 70 km. Jestem samotną matką, bezrobotną. Nie mam z kim zostawić dziecka, nie mam czym się dostać na rozprawę, nie mam nawet pieniędzy na bilet. Co w tej sytuacji powinnam zrobić?

Czy Pani wezwanie na rozprawę napewno jest obowiązkowe???? Po za tym dzieci można zostawić z rodziną albo sąsiadką. Może się Pani domagać zwrotu kosztów dojazdu.

Markiz a wpadłeś na to, że z internetu można korzystać grzecznościowo? wybacz ale Twoje komentarze są chamskie - każdego jednak spotyka sprawiedliwość, a nie życzę Ci abyś się znalazł w takiej sytuacji.
Dziękuję Aneta za odp. Wezwanie jest obowiązkowe, a dziecko zbyt małe aby je z kimś zostawić na tak długo (nie ma jeszcze roku). Oczywiście na rodzinę mogłabym liczyć ale rozprawa jest rano o 10 a o tej porze wszyscy są w pracy. Więc nie mam pojęcia ani jak się tam dostać ani co zrobić z dzieckiem.

Witam. Jeżeli odległość jest dla Pani zbyt odległa, koszt jest zbyt wysoki, bądź warunki nie pozwalają na przyjazd na przesłuchanie, proponowałbym napisać pismo do Sądu. Im szybciej, tym lepiej, np faxem oraz pocztą, by termin został odwołany i by nie została Pani ukarana karą porządkową. W piśmie należy wnieść o przesłuchanie w drodze pomocy prawnej w miejscu zamieszkania. Jeżeli Sąd się przychyli do tego wniosku, zostanie skierowane pismo do Sądu w Pani miejscowości, bądź też w okolicach, z prośbą o przesłuchania świadka w drodze pomocy prawnej. Proszę zawrzeć wszystkie sprawy, które uniemożliwiają Pani stawienie się na rozprawie w Sądzie, który Panią wezwał. Jeżeli Sąd nie przychyli się do wniosku będzie niestety Pani musiała się stawić na termin rozprawy. Pozdrawiam.

Greed dziękuję bardzo za radę i pomoc

Greed mam jeszcze jedną prośbę: czy mogłabym liczyć na jakąś pomoc w napisaniu tego wniosku? jeśli tak to proszę o kontakt, namiary w PW

Proszę używać opcji zmień do momentu odpowiedzi na post.
Dziękuję.
atmosphere

Powrót