daria507 napisał:
Na.wezwaniu napisane jest jako swiadek
Status zawsze może się zmienić. To częsty manewr, ze względu na prawa świadka i podejrzanego które są różne, że najpierw wzywają jako świadka a potem zmieniają status na podejrzanego.
daria507 napisał:
swiadek bez podania pargrafu. Dzwoniąc pod wskazany numer na wezwaniu policjant nie chce powiedzieć czego dotyczy
Dziwne. Na wezwaniu powinno być wskazane w jakiej sprawie.
art. 129 kpk
§ 1. W wezwaniu należy oznaczyć organ wysyłający oraz podać, w jakiej sprawie, w jakim charakterze, miejscu i czasie ma się stawić adresat i czy jego stawiennictwo jest obowiązkowe, a także uprzedzić o skutkach niestawiennictwa.
daria507 napisał:
Mam komornika ale spłacam jak mogę.
To bez znaczenia, komornik oznacza, że sprawa zamknięta.
Jedyna okoliczność związana z komornikiem prowadząca do odpowiedzialności karnej to ukrywanie majątku i działanie na szkodę wierzycieli.
daria507 napisał:
dostałam wezwanie na policje do wydziału przestępczości gospodarczej
Wydział PG to kompetencje dość szerokie i nie zawsze związane działalnością gospodarczą, przykładowo w KSP:
Do zadań Wydziału należy między innymi:
prowadzenie czynności operacyjno – rozpoznawczych i dochodzeniowo - śledczych, skierowanych na ujawnianie i zwalczanie przestępczości gospodarczej w odniesieniu do przestępstw:
popełnianych w związku z przekształceniami własnościowymi,
dokonywanych w obrocie bankowym i kapitałowym,
związanych z obrotem gospodarczym,
przemytniczych i dewizowych,
podatkowych,
związanych z legalizacją dochodów uzyskanych z działalności przestępczej,
fałszerstwa środków płatniczych (z wyłączeniem pieniędzy) oraz znaków akcyzy,
naruszania praw autorskich i pokrewnych,
z zakresu ochrony środowiska;
W mniejszych komendach powiatowych i miejskich często jest połączony z wydziałem ds. zwalczania korupcji oraz odzyskiwania mienia, a wówczas kompetencje są znacznie szersze. Trudno po nazwie wydziału wnosić czego sprawa dotyczy. Łatwiej co nieco wykluczyć.