Wgląd do akt zbiorowych - księga urodzeń.

• Autor wątku Autor wątku Aisza 123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aisza 123

Stały bywalec
Odpowiedzi
516
Czy ktoś z Państwa wie, dlaczego w Urzędach Stanu Cywilnego niemożliwy jest wgląd (poproszenie o kopię elektroniczną) do akt zbiorowych - księgi urodzeń przez najbliższą rodzinę? Dostałam informację, że wgląd ma tylko sąd, prokurator..., ale nie rodzina i że ja mogę tylko otrzymać akt urodzenia członka rodziny. To nasunęło mi pytanie, co takiego można dowiedzieć się z księgi urodzeń, skoro jest to utajniane? Mnie po prostu coś się nie zgadza w akcie zupełnym urodzenia mojej matki i dlatego chciałam mieć wgląd w księgę urodzeń.

Prawo o aktach stanu cywilnego:

Art. 24. ust. 6. Dokumenty z akt zbiorowych rejestracji stanu cywilnego, na żądanie sądu, prokuratora, osoby, której akt stanu cywilnego dotyczy, lub osoby mającej interes prawny, mogą być wydawane:
1)
na piśmie utrwalonym w postaci elektronicznej albo odwzorowania cyfrowego poświadczonego za zgodność z oryginałem przez kierownika urzędu stanu cywilnego kwalifikowanym podpisem elektronicznym albo
2)
w postaci kopii albo wydruku dokumentu elektronicznego poświadczonych za zgodność z oryginałem przez kierownika urzędu stanu cywilnego podpisem własnoręcznym.

USC poinformował mnie, że ja jako córka " nie mam interesu prawnego" skoro chcę zajrzeć do księgi urodzeń mojej matki z ciekawości. Ciekawość to cel prywatny, a nie interes prawny.

Aisza 123 napisał:
USC poinformował mnie, że ja jako córka " nie mam interesu prawnego" skoro chcę zajrzeć do księgi urodzeń mojej matki z ciekawości. Ciekawość to cel prywatny, a nie interes prawny.
Przedstawiciel USC ma rację, pokrewieństwo nie stanowi interesu prawnego.

Ok, ja nie kwestionuję kompetencji urzędnika USC. Czy wobec tego w księdze urodzeń mogą być dane, których nie wpisuje się w odpis zupełny aktu urodzenia i dlatego księga urodzeń jest niejako tajna? A co może przykładowo jeszcze zawierać księga urodzeń?

Powrót