Wgląd do dokumentów

• Autor wątku Autor wątku JanWitkacy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JanWitkacy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzien dobry.

Mama parę dni przed śmiercia przepisał sporą nieruchomość. Uważam, iż było to niemożliwe, aby odbyło sie legalnie. Moje pytanie brzmi: Czy moge otrzymać Akt notarialny w sądzie w celu zweryfikowania autentyczności podpisów? Nie prowadze sprawy sądowej. Po ostatniej mojej próbie Pani w archiwum delikatnie mówiąc wysłałą mnie na drzewo. Posiadam tylko numer nieruchomości i aktualna księge wieczystą.

Pozdrawiam serdecznie

JanWitkacy napisał:
Czy moge otrzymać Akt notarialny w sądzie w celu zweryfikowania autentyczności podpisów? Nie prowadze sprawy sądowej.
Nie.

§ 1. Wypisy aktu notarialnego wydaje się stronom aktu lub osobom, dla których zastrzeżono w akcie prawo otrzymania wypisu, a także ich następcom prawnym.

Jako następca prawny nie moge zarządać wgladu do dokumentu który podpisała mama ?

Jeżeli mam interes prawny (podważanie leglaności dokumentu ) również nie moge ?

JanWitkacy napisał:
Jako następca prawny nie moge zarządać wgladu do dokumentu który podpisała mama?
To zmienia postać, rzeczy. Jeżeli jest Pani następcą prawnym (spadkobiercą) i wykaże to Pani za pomocą postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku lub zarejestrowanym aktem poświadczenia dziedziczenia (lub innym dokumentem urzędowym stwierdzającym następstwo prawne) to możę Pani uzyskać wypis, odpis i wyciąg aktu notarialnego. Jeżeli chodzi o podpisy to potrzebyny byłby odpis aktu ponieważ wypis ich nie zawiera (poza podpisem notariusza).

JanWitkacy napisał:
Dzien dobry.

Mama parę dni przed śmiercia przepisał sporą nieruchomość. Uważam, iż było to niemożliwe, aby odbyło sie legalnie. Moje pytanie brzmi: Czy moge otrzymać Akt notarialny w sądzie w celu zweryfikowania autentyczności podpisów?

Obawiam się, że domniemanie, jakie wynika z podpisu notariusza jest wystarczająco mocne i nic nie wskórasz.

Powrót