Wgląd w nagranie

• Autor wątku Autor wątku pytajnikpytajnik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pytajnikpytajnik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Niestety, ktoś zeskanował moją kartę i przy pomocy kopii wypłacił pieniądze z konta. Sprawa została zgłoszona na policji i w banku. Jednak mam pytanie- skoro większość bankomatów jest wyposażona w kamery, to muszą istnieć nagrania na których widnieją osoby wypłacające pieniądze. Czy gdy policja zdobędzie to nagranie mam prawo obejrzenia takiego nagrania w celu rozpoznania osób na nim?

>skoro większość bankomatów jest wyposażona w kamery,

A skąd to przypuszczenie?
Otóż z mojej wiedzy praktycznej wynika, że większość bankomatów nie jest wyposazona w kamery. Te, które są - w sporej cześci nie działają. Te które działają - no cóż, zapis jest dokonywany na nośnikach wielokrotnego uzytku, i po kilkudziesięciu zapisach widać mniej więcej to, co w telewizji o 4 nad ranem...
I nagrania są przechowywane przez krótki czas. Na pewno nie dłużej niż miesiąc - to maksimum.

Przypuszczenie wysuwam na podstawie tego, co powiedział mi policjant podczas składania zeznań- uznałem, że wie co mowi ;)

Podobno ten, w którym dokonano wypłaty taką kamerę posiada. Miesiąc także jeszcze nie upłynął. Prokurator ma wystąpić do banku o udostępnienie im nagrania. Jakiej jakości będzie- ciężko wyczuć, mimo wszystko chciałbym je obejrzeć. Tylko nie wiem, czy mam do tego prawo.

Powrót