WHOIS - składowanie i przetwarzanie danych

• Autor wątku Autor wątku pi_wo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pi_wo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Nie jestem pewien, czy wybrałem adekwatną kategorię, więc proszę o wyrozumienie. Z tego co wiem, moje pytanie dotyczy szeroko pojętego prawa do własności intelektualnej, ale wydaje mi się, że "Nowe technologie" są w tym przypadku lepszym wyborem. Do rzeczy:

Czy legalne jest składowanie i przetwarzanie danych (użytek do własnych celów biznesowych) pozyskiwanych za pomocą komendy whois (linux) , lub za pośrednictwem strony internetowej http://www.whois.pl . Są to informacje na temat osób/instytucji/organizacji/przedsiębiorstw będących właścicielami adresów IP/domen odwiedzających moją witrynę. Dane te mogą zawierać:

1) dane teleadresowe firmy,instytucji,organizacji lub osób prywatnych, do których należy domena

2) dane teleadresowe, imię i nazwisko osoby odpowiedzialnej za administrację domeną/adresem IP.

Chodzi mi o prowadzenie szczegółowej ewidencji ruchu na stronie oraz identyfikację potencjalnych klientów dla pewnej branży.

Ostatnia edycja:
Przecież to żadne dane osobowe firmy osób itd
Każdy nawet dzieciak może coś takiego zrobić
jest to legalne i normalne

To są jak najbardziej dane osobowe...

Co więcej będą one przetwarzane... wiec nie wiem czy jest tak różowo.

Dzięki za odpowiedzi. Nie chodzi przecież o to czy dziecko może to zrobić, tylko czy to legalne... Dostęp do tych danych to jedno, ten z oczywistych względów jest w pełni legalny. Z drugiej strony nie mam pojęcia czy prawo pozwala na przetwarzanie (TYLKO NA WŁASNY UŻYTEK) takich danych... Teoretycznie przetwarzanie danych klientów (także potencjalnych) jest przecież możliwe w każdym systemie CRM, jedynie sposób pozyskiwania informacji jest inny.

Aby nie było niejasności, uściślę pytanie: Które z poniższych danych ze źródła WHOIS można składować/przetwarzać zgodnie z polskim prawem? :

1) Nazwa przedsiębiorstwa,instytucji organizacji (w tym oczywiście osób prawnych).
2) Dane teleadresowe (adres, email, telefon itp.) instytucji, organizacji, przedsiębiorstwa.
3) Dane osoby odpowiedzialnej za administrację domeny/IP (zwykle to imię, nazwisko, email, telefon) - nie wiem jaki jest status prawny tych podmiotów, osoby prywatne ? - Tutaj mam największe wątpliwości...
4) Dane osób prywatnych będących właścicielami domeny/IP

Nie wiem czy to istotne, ale gdzieś wyczytałem, że aby dane zostały upublicznione w bazie danych NASK'u, trzeba na to wyrazić zgodę.

Markiz32 napisał:

Dzięki wielkie ! Rozumiem, że mnie powinien najbardziej interesować Art. 8, w szczególności ust. 2 ? Z drugiej strony, NASK wyraźniej zaznacza, że limit dziennych odpytań serwera whois.dns.pl na porcie 43 to (akurat w moim przypadku) AŻ 10 000 odpytań. Po części odpowiada ba to Art 7. tylko nie wiem, jak mam go intepretować:

Art. 7. 1. Producent bazy danych udostępnionej publicznie w jakikolwiek sposób nie może zabronić użytkownikowi korzystającemu zgodnie z prawem z takiej bazy danych, pobierania lub wtórnego wykorzystania w jakimkolwiek celu nieistotnej, co do jakości lub ilości, części jej zawartości.

Ten artykuł budzi ponownie to samo pytanie: Kiedy korzystam z takiej bazy zgodnie z prawem ?

Inne pytania:

1) Czy korzystanie z bazy w celu monitoringu ruchu na stronie można zinterpretować jako "do celów bezpieczeństwa" wg Art. 8 ust. 1 ppkt. 3

2) "(...) celu nieistotnej, co do jakości lub ilości, części jej zawartości." jak zinterpretować ten fragment (od. Art 7 ust. 1)? - dla mnie to praktycznie logika rozmyta...

3) Poważne wątpliwości budzi u mnie art. 8. Kierując się logicznym rozumowaniem ust. 2 może przeczyć ust. 1, szczególnie ppkt. 3. Jeżeli chcemy korzystać z takiej bazy do celów bezpieczeństwa, czasami systematycznie korzystanie z jej zawartości jest koniecznością...

Proszę o dalszą pomoc w interpretacji tej ustawy...

Powrót