wiadomości prasowe, press release

• Autor wątku Autor wątku hansolo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hansolo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!
Od pewnego czasu nurtuje mnie pewien problem. Nie mogę znaleźć jednoznacznego rozwiązania więc proszę o pomoc starych wyjadaczy :)

Jak pewnie wiecie poważniejsze firmy udostępniają często artykuły, materiały (zdjęcia) opisujące ich najnowsze osiągnięcia, produkty itp. Można je zwykle znaleźć na oficjalnych stornach w działach "dla prasy", "wiadomości prasowe", "press release".
Mam pytanie odnośnie wykorzystania tych wiadomości:

1) Czy mogę je udostępnić na własnym portalu/blogu z podaniem źródła informacji, ale bez oficjalnej zgody owego źródła?
Dotyczy to zarówno polskich tekstów, jak i własnych tłumaczeń z innych języków.

Jeśli tak, to:
2) Czy mogę je trochę przeredagować np. skrócić
3) Czy mogę wykorzystać umieszczone w nich fotografie (jak rozumiem, w takim przypadku są one integralną częścią utworu)

4) Czy mogę zabronić innym wykorzystywania/kopiowania moich tłumaczeń
5) Ktoś na forum sugerował, że nieoficjalne, swobodne tłumaczenie tekstu można potraktować jako własną twórczość. Czy to prawda?

Dziękuję i pozdrawiam

proszę zapoznać sie z tematem przyklejonym odnośnie cytatów (art. 29 prawa autorskiego) oraz z art. 25 prawa autorskiego a następnie jeśli będą jeszcze jakieś wątpliwości to proszę dopytać. Znajdzie tam Pan odpowiedz. O tłumaczeniach też było na forum - jest to opracowanie - art. 2.

Z ustawą i przyklejonym tematem zapoznałem się przed napisaniem postu, jednak wątpliwości pozostały.

Jak rozumiem informacje dla prasy są chronione prawnie , tak jak każde dzieło, ale mają nieco inny charakter. Niekiedy na stronie pojawia się informacja, która wprost zezwala na wykorzystanie materiałów, a niekiedy nie. Czy samo umieszczenie artykułu w w/w dziale jest niejawnym zezwoleniem na dalszy przedruk? A może z założenia traktowane są jako "proste informacje prasowe"?

Co do tłumaczeń, to rozumiem, że jeżeli wynajmę tłumacza, to nie ma dyskusji. Jednak ja nie jestem zawodowym tłumaczem wiec czy moje "swobodne" tłumaczenie tekstu można podciągnąć pod inspirację utworem, o którym mowa w art. 2 ust. 4?

Dziękuję za pomoc

Powrót