Wiadomości reklamowe przez telefon

• Autor wątku Autor wątku gardu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gardu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Co kilka dni otrzymuję telefon (poprzez TP SA, telefon stacjonarny) z taką oto treścią, która nie jest wysyłana automatem - mówi to żywa osoba:

Witam/dzieńdobry, nazywam się XYZ (żeby nie podawać danych), czy dodzwoniłam się do państwa ZYX?

Tak

Chciałabym państwa zaprosić na...

Po trzykropku wstaw cokolwiek, prezentacje pościeli, wystawę mebli, wyprzedaż dywanów...

Z początku ignorowałem takie telefony od razu dziękując, jednak z czasem zrobiły się one natarczywe - dzwoniąc co drugi dzień albo nawet kilka razy w ciągu dnia. Zaznaczam jednak, że za każdym razem była to inna oferta i inna osoba.
W końcu zadałem pytanie - skąd mają mój numer i na jakiej podstawie go wykorzystują w celach reklamowych?

Okazuje się, że po takim pytaniu dowiedziałem się, że telefon mają po prostu od TP SA (taką otrzymałem odpowiedź - "od TP SA").

Czy jest to legalne, takie wydzwanianie kilkanaście razy w tygodniu? Czy legalne jest pobieranie numerów z TP lub z książki i rozsyłanie takich reklam?

Brak osób, zdolnych do jakiejś w miarę jednoznacznej odpowiedzi? Pięć dni i prawie nikt się nie zainteresował? :o

Sprawdź w umowie czy nie zaznaczyłeś zgody na wykorzystanie Twoich danych w celach handlowych.

Zadzwoń na infolinię i wycofaj taką zgodę.

Witam,

Ja osobiście też miewałem takie telefony z różnych firm, więc w końcu zażądałem od panienek podania nazwiska, imienia, pełnej nazwy firmy oraz nr. telefonu z którego dzwoniły (oczywiście nie wyświetlał się na moim aparacie) oraz wykreślenia mnie z ich bazy teleadresowej. Różnie reagowały, ale pomogło.

Niezależnie, zawsze jest dobrze wykonać telefon do UOKik (Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów) - może oni doradzą, jak ten problem rozwiązać.

Powrót