Wiata na granicy działki mniej niż 7m od okien sąsiada

• Autor wątku Autor wątku maciek257
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maciek257

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry,

planuję postawić wiatę garażową o powierzchni do 50 m. kw. oraz wysokości poniżej 3 m., która będzie przylegać z jednej strony do budynku jednorodzinnego a z drugiej do granicy działki z sąsiadem.

Według artykułów blogowych odległość 3 m. od granicy działki nie musi być zachowana jeśli uzyskam pisemną zgodę sąsiada. Mam jednak w związku z tym 3 pytania:

1. Czy informacje z artykułów faktycznie znajdują swoje odzwierciedlenie w przepisach prawa budowlanego?

2. Czy zgoda sąsiada znosi również obowiązek zachowania 7 m. od okna jego domu czy może jest to już kwestia sztywnych przepisów i tutaj jego zgoda nic nie wnosi?

3. Jeśli zgoda z pkt. 2 będzie wystarczająca a wiata, ze względu na rozmiary, nie wymaga zgłoszenia to czy w związku z niezachowaniem minimalnych odległości powinienem i tak zgłosić chęć postawienia konstrukcji do urzędu? Szczerze powiedziawszy nawet jeśli nie mam takiego obowiązku to wolałbym uzyskać formalną zgodę (lub brak sprzeciwu) tak, abym był formalnie zabezpieczony w razie ewentualnej kontroli w przyszłości.

1. Nie. Zgoda sąsiada nie jest do niczego potrzebna, z punktu widzenia Prawa budowlanego.
2. J.w.
3. Zgłoszeniu podlegają jedynie obiekty wymienione w art. 29 ust. 1 i 3 PB.
Jeżeli chcesz "uzyskać formalną zgodę" wystąp o pozwolenie na budowę.
Wiata o powierzchni zabudowy do 50 m2, sytuowana na działce, na której znajduje się budynek mieszkalny, lub przeznaczonej pod budownictwo mieszkaniowe, przy czym łączna liczba tych wiat na działce nie może przekraczać dwóch na każde 1000 m2 powierzchni działki, nie wymaga zgłoszenia. Wszystkie powyższe warunki muszą być spełnione łącznie. Wysokość nie jest wymaganym parametrem.

Dziękuję za odpowiedź. Napotkałem przykładowo na takie stwierdzenie w artykule napisanym przez prawnika:

"Jeśli wiata ma spełniać zadania miejsca postojowego to musi spełniać określone warunki usytuowania. Stanowiska postojowe, w tym również zadaszone oraz otwarte garaże wielopoziomowe, należy sytuować na działce budowlanej w odległości nie mniejszej niż 3m od granicy tej działki."

Kolejny artykuł:

Wiatę, która ma pełnić funkcję stanowiska postojowego, należy odsunąć na co najmniej 7 m od okien budynku i 3 m od granicy działki. Jeśli ma być drewutnią, musi być oddalona o 4 m od materiałów palnych i granicy działki. Wiaty o innym przeznaczeniu nie muszą spełniać powyższych wymogów.

Z tego co rozumiem, jeśli przykładowo ktoś "życzliwy" zrobi zdjęcie mojej wiaty przylegającej do działki sąsiada i będą pod nią stały samochody a następnie przekaże to do urzędu to będę mieć spory problem.

Okazuje się, że nie sama budowa wiaty jest problemem lecz fakt, że niezaprzeczalnie będzie ona pełnić funkcję miejsca parkingowego.

Powrót