WIBOR - usunięcie (usługodawca)

• Autor wątku Autor wątku panzdzislaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

panzdzislaw

Użytkownik
Odpowiedzi
117
Dzień dobry,

jeżeli zamieszczenie powyższego tematu jest w nieodpowiednim miejscu, proszę moderatora o umieszczenie w prawidłowym. Za kłopot przepraszam.

W ostatnim czasie zauważyłem wiele usługodawców i osób świadczących usługę "usunięcia WIBOR". Zachęcają do złożenia wniosku, przesłania umowy z bankiem itd.

Pojawiły się z tym związane pytania. Proszę o wsparcie i odpowiedzi.

1. Czy w ogóle jest możliwe uzyskanie zwrotu poniesionych kosztów przez narzucone opłaty, przez bank? W ostatnim czasie coraz więcej mówi się o zastąpieniu WIBOR-u.

2. Mając umowę z bankiem, co powinno wzbudzić moje wątpliwości?

3. Czy udostępnianie umowy z bankiem osobą trzecim jest wskazane? Czy narażam siebie na udostępnienie danych wrażliwych itd.

4. Czy pojawiło się orzeczenie sądu odnośnie afery związanej z zawyżonymi kredytami?

5. Jakiś czas temu był trend zmiany aneksów do umów z bankami. Kredytobiorcy zmieniali oprocentowanie z stałego na zmienne. (jakoś tak) W moim przypadku pozostawiłem raty stałe, tak jak to miało pierwotnie miejsce przy podpisywaniu umowy z bankiem. Czy to zmienia moją sytuację w ewentualnych roszczeniach z bankiem, lub stawia mnie w bardziej komfortowej sytuacji?

Dziękuję za odpowiedzi.

Naciągacze - jednak wylew w ostatnim czasie jest ogromny.

Z ciekawości skontaktowałem się z bankiem i na infolinii byłem przekierowany do 4 specjalistów. Żaden z nich nie miał za wiele do powiedzenia, a jak już coś mówił, to bardzo wymijająco. Zdecydowanie odczułem że jest to dla nich nie wygodny temat.

Jedyne informacje godne podzielenia się, to fakt że bank przygotowuje nową ofertę w oparciu o WIRON. A o tym również częściej w telewizji mówią... Jedne co mnie martwi, to fakt że bank przygotowując "nową ofertę" na pewno na tym nie stracą.

Czy ktokolwiek na forum miał z tym tematem do czynienia lub zagłębiał się w ten temat?

Powrót