Widzenia z dzieckiem w nieformalnym związku polsko-niemieckim

• Autor wątku Autor wątku kotty
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kotty

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam serdecznie.
Chciałbym przedstawić tutaj mój problem jak mam od momentu rozpadu mojego związku z Niemką i prosić o jakiekolwiek sugestie i porady.
Otóż, będąc w nieformalnym związku z obywatelką Niemiec w roku 2008 urodziło się nam dziecko, które dostało obywatelstwo niemieckie. Po upływie roku związek z winy partnerki rozpadł się i zaczęły się kłopoty. Dziecko obecnie ma 2 lata i poza moimi wizytami w domu matki mojego dziecka w Niemczech nie mam możliwości zabrania go do Polski. Matka zostawiam nasze dziecko na wiele tygodni pod opieką babci (niemki) lecz o mojej opiece nad nim nie chce słyszeć.
W dużej części za takim podejściem do sprawy przemawia strach mojej byłej partnerki przed jej matką,która bardzo nieprzychylnie podchodzi do kontaktów ojca z dzieckiem.
Czy jest jakieś prawne rozwiązanie tego problemu? Czy mógłbym na podstawie prawa sprowadzić dziecko na kilka dni do Polski?
Negocjacje i debaty z moją byłą partnerką odnośnie dziecka nie dają absolutnie żadnych rezultatów. Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Bartek

prosze zglosic sie do Jugendamtu w miejscu zamieszkania w niemczech, tam otrzyma pan pomoc w zakresie ustalenia widzen z dzieckiem, jesli zajdzie taka potrzeba to powinni skierowac wniosek do sadu.
choc patrzac po ostatnich glosnych sprawach moze byc roznie :cool:

dziękuję za sugestię.
Odnośnie Jugendamtu chodzi o miejsce zamieszkania mojego dziecka? Ja wyprowadziłem się z Niemiec miesiąc temu i mieszkam już w Polsce. Czy mam jakieś możliwości manewru poprzez sąd Polski? Czy jest jakiś zapis w pawie niemieckim regulujący odwiedziny w związkach nieformalnych?

to zalezy jak daleko mieszka pan od dziecka, jesli to jest niewielka odleglosc to nie bedzie problemu. trzeba sie wybrac do Jugendamtu w miejscu zamieszkania dziecka, sad w polsce raczej niewiele pomoze

A czy polski sąd opiekuńczy może w tej kwestii coś zdziałać? W mojej sytuacji chyba jest naruszenie przez matkę Art. 113.[28] § 1, § 2 i Art. 113. [29] § 1 Kodeksy rodzinnego i opiekuńczego.

Inne pytanie to czy jest odpowiednik Art. 113 w prawie niemieckim?

raczej watpliwa sprawa, zarowno matka jak i dziecko sa obywatelami niemieckimi i mieszkaja na terytorium niemieckim

..jak nie byliscie malzenstwem to ona ma sorgerecht sama,tylko ona decyduje

ciezko bedzie..naprawde ciezko....

Ostatnią edycję dokonał moderator:
belunia, to znaczy,że ja nie mam praw rodzicielskich?

jest pan wpisany jako ojciec dziecka?

tak składałem podpisy w urzędach i jestem ojcem dziecka.

czytalam w prawie Niemieckim ,ze jezeli matka samotnie wychowuje dziecko na terenie Niemiec a ojciec mieszka gdzies indziej (nie sa malzenstwem)to automatycznie matka ma tylko prawo decydowac o dziecku

Vaterschaftsanerkennung podpisywaliśmy.
Z tego co piszesz wynika, ze dobro dziecka jest zagrożone jeśli matka decyduje o wszystkim.
Z drugiej strony jestem ojcem i powinienem mieć prawa rodzicielskie, które jeśli nie są ograniczone przez sąd powinny mi dawać swobodę w widywania i wychowywaniu dziecka.
Czyż nie tak?

skontaktuj sie z JUGENDAMTEM a tam Ci wszystko wytlumacza najlepiej

mam nadzieje ,ze matka dziecka nie pobiera pieniedzy od nich(unterhaltsvorschuss),bo wtedy bedziesz ty obciazony dlugiem

Powrót