wielki problem ze stazem z PUP. BLAGAM O POMOC

• Autor wątku Autor wątku kafolinka90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kafolinka90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
witam
od 2 miesiecy szukałm firmy ktora przyjmie mnie na staz. Udało mi sie znaleść idealnego pracodawce firmy X, który wysłał wniosek w mojej sprawie. Wczoraj otrzymałam inf że pozytywnie został rozpatrzony wniosek o staż ale w innej firmie Y, ktora mnie nie poinformowała nawet ze wyśla taki wniosek. Bardzo chce odbyc staz w firmie X, zwłaszcza ze nie oficjalnie wiem że chetnie przyjma mnie po stazu. Niestety nie wiem czy nie zostanie wniosek odzucony bskoro mam staz w firmie Y. Co moge z tym zrobic? skoro PUP mi przyznał to ma srodki na staż dla mnie. Boje sie ze odrzuca wniosek firmy X bo przyjeli mnie do Y. Moge np zrzec sie stazu z firmy Y na rzecz firmy X? BŁAGAM O POMOC

Wnioski składają pracodawcy i są one rozpatrywane niezależnie od siebie, także nie Tobie przyznano miejsce stażu, a pracodawcy Y. To, kogo Y na ten staż przyjmie (Ciebie czy innego bezrobotnego), to już odrębna sprawa... pracodawca zawsze może zmienić zdanie dot. kandydata we wniosku. Dlatego byłabym ostrożna z twierdzeniem, że skoro są pieniądze na staż w firmie Y, to starczy ich na staż w firmie X... choć nie wykluczam. PUP nie może teraz zabrać przyznanego miejsca firmie Y, bo kandydat wskazany we wniosku się rozmyślił... po prostu inny bezrobotny skorzysta z wolnego miejsca stażu.

W obecnej sytuacji musisz się zorientować w PUP jak stoją obecnie ze środkami na staże, czy pracodawca X złożył już wniosek. Wtedy będziesz mogła miej więcej ocenić czy są szanse na przyznanie stażu w X. Nie sądzę, aby PUP wyciągał konsekwencje w przypadku rezygnacji z podjęcia stażu na rzecz innego, ale oba miejsca stażu muszą być pewne tj. poskładane w PUP wnioski i pozytywnie rozpatrzone.

Ostatnia edycja:
Przede wszystkim dziekuje bardzo za odpowiedz.Wniosek firmy X został wysłany 3 tyg temu. Oba wnioski były imienne. Chce tylko wiedziec czy skoro przyznali mi staz w firmie Y to UP automatycznie wyda decyzje odmowna dla firmy X? Czy PUP moze stwierdzic ze skoro mi przyznali staz we wniosku, który został rozpatrzony wczesniej to we wniosku, który doszedł puzniej czyli X juz dostane napewno odmowe ?

kafolinka90 napisał:
czy skoro przyznali mi staz w firmie Y to UP automatycznie wyda decyzje odmowna dla firmy X?
Niekoniecznie. Trudno przewidzieć jakie praktyki stosuje dany PUP. Musiałabyś o tę kwestię dopytać bezpośrednio w swoim PUP.
W mojej ocenie jeśli jedna i druga firma chce zorganizować miejsce stażu, to PUP nie powinien sugerować się tym czy jest kandydat czy też nie. Zawsze firma Y czy X może przyjąć innego bezrobotnego. A skoro sama byłaś zaskoczona swoją kandydaturę we wniosku firmy Y, to znaczy, że wcześniejsze rozmowy były raczej "luźne", więc chyba Y bardziej zależy na miejscu stażu niż na Twojej kandydaturze.

tak to prawda firma Y ciagle stara sie stazystów i gdy skonczy sie staż chce nowych. Najgorsze jest to że w nastepnym tyg muszew juz podpisac umowe z fima Y bo od 2 marca ma być staz. W moim urzedzie pracy zgodnie z regulaminem Komisja do wydawania decyzji zbiera sie raz na miesac wiec decyzja do firmy X bedzie dopiero w nastepnym miesiacu a najpoźniej 10 marca.

A co z firmą X? Złożyła już wniosek do PUP, a jeśli nie, to kiedy złoży? Żeby móc bez konsekwencji zrezygnować z jednego stażu muszą być w PUP dokumenty odnośnie organizacji stażu w innej firmie. A jeśli wniosek jeszcze nie został rozpatrzony przez PUP, to i tak istnieje ryzyko, że wniosek jednak może zostać odrzucony.
Na jakim etapie jest firma X z wnioskiem?

Wniosek imienny został wysłany 6 lutego.

A czy wiesz kiedy będzie rozpatrywany? I czy PUP posiada jeszcze pulę środków na staże?

maja na to 30 dni czyli niby do 6 marca najpóźniej.Posiedzenie Komisji do spraw opiniowania wniosków odbywa się raz w miesiącu i było prawdopodobnie w tym tyg. Jeśli chodzi o pule środków to ciężko powiedziec ale PUP podał informacje tego typu:
Informujemy, że ogromna ilość złożonych wniosków o zorganizowanie stażu w całości angażuje limit środków Funduszu Pracy na ten cel. W związku z powyższym wnioski złożone od dnia 19.02.2015 r. ( włącznie ) będą rozpatrzone odmownie.
A że mój wniosek był przed tym terminem czyli 6 lutego to powinni go jeszcze rozpatrzeć w normalnym trybie.

dodam jeszcze że wnioski mozna było wysyłać dopiero od 2 lutego wiec to troche dziwne że rozpatrzyli juz wniosek Y, który został wysłany najwczesniej 2 lutego a wniosek X, który został wysłany 6 lutego jeszcze nie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
kafolinka90 napisał:
PUP podał informacje tego typu: Informujemy, że ogromna ilość złożonych wniosków o zorganizowanie stażu w całości angażuje limit środków Funduszu Pracy na ten cel. W związku z powyższym wnioski złożone od dnia 19.02.2015 r. ( włącznie ) będą rozpatrzone odmownie.
Ale to nie jest jednoznaczne, że dla wszystkich wcześniejszych wniosków na pewno starczy pieniędzy.
kafolinka90 napisał:
wnioski mozna było wysyłać dopiero od 2 lutego wiec to troche dziwne że rozpatrzyli juz wniosek Y, który został wysłany najwczesniej 2 lutego a wniosek X, który został wysłany 6 lutego jeszcze nie.
Wcale nie jest dziwne. Zapotrzebowanie na staże jest ogromne, zatem każdy pilnuje tego od kiedy PUP rozpoczyna nabór wniosków, a wtedy nawet w ciągu kilku pierwszych dni wyczerpie się pula środków. Najwidoczniej pierwszego dnia (2 lutego) wpłynęła naprawdę duża liczba wniosków skoro rozpatrzono je w tak szybkim tempie. Najwidoczniej też pracodawcy Y bardzo zależało na miejscu stażu skoro złożył wniosek od razu pierwszego dnia.

Pewnie tak, zwłaszcza ze na wniosku jest az 7 osób. W poniedziałek ide do doradcy zawodowego bo Panie z działu stażów przez telefon nic nie chcą powiedziec tylko sie denerwuja. Tam ogolnie nic nikt nie wie tylko kaza czekac. Nikt przez telefon nie jest w stanie mi tez udzielic odpowiedzi na jakim etapie jest obecnie wniosek X. Obawiam sie ze i tak nic nie załatwie bo powiedza ze musze czekac na decyzje wniosku X a jesli nie dostane jej na poczatku tygodnia to bede musiała podjac decyzje czy isc na staz do Y czy ryzykowac i czekac na X.

Powrót