Wielokrotne cytowanie

• Autor wątku Autor wątku realmz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

realmz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Piszę opracowanie treningu siłowego, kilka stron. Tekst inspirowany, ale znajdują się liczne niedługie cytaty. Mam kilka prostych pytań:

Jak tak właściwie cytować jeśli chodzi o "konstrukcję" cytatu? Spotkałem się z kilkoma formami:

1: Kowalski J. twierdzi, że "Tutaj cytowane zdanie w cudzysłowiu." Kolejne zdanie.
2: To zdanie jest cytowane bez cudzysłowiu (Kowalski J.). Kolejne zdanie.
Jednakże myślałem też o takiej formie:
3: To zdanie jest cytowane bez cudzysłowiu[1]. Kolejne zdanie.
i ta jedynka jest tak naprawdę indeksem górnym, a na dole strony jest pełny odnośnik do źródła (lub na samym dole w bibliografii, nie wiem jak powinno być).

1. Jaka forma cytowania będzie najlepsza z tych trzech? Chciałbym to zrobić formalnie.

2. Czy jeśli coś nie jest stricte cytowane, a mocno inspirowane, lub po prostu chciałbym umocnić swój argument innym źródłem, to dołączyć taki numerek odsyłający do źródła jak w cytacie nr 3? Czy może nie dodawać żadnych numerków, a jedynie wylistować w bibliografii źródło (na samym dole mojego opracowania)?

3. Nie rozumiem czym się różni wypis źródeł (bibliografia) na samym końcu pisanego tekstu, a czym się różni wypis źródła na samym dole strony (nie na końcu źródła). Wytłumaczy ktoś?

4. I ewentualnie: jeśli wielokrotnie na różnych stronach cytuję to samo źródło, to jak to formalnie zapisać?

Zapoznałem się z podwieszonym tematem 'Prawo cytatu'.

Dziękuję za pomoc.

Ostatnia edycja:
Zacznijmy od tego, że Prawo cytatu dotyczy wyłącznie rozpowszechnionych utworów. Prawo wymaga wymienienia Twórcy i źródła, w żaden sposób nie określa sposobu a jedynie określa, że : "Podanie twórcy i źródła powinno uwzględniać istniejące możliwości."

Cytuję z piśmiennictwa ogólniedostępnego, opublikowanego w sieci. Wydaję mi się, że zalicza się to do kategorii "rozpowszechniony utwór".

Dziękuję za pomoc. Z tego co rozumiem formę krótkiego cytowania mogę przyjąć jakąkolwiek chcę, i jedyne czym się muszę martwić to to, żeby gdzieś wylistować autora i źródło.

Pamiętaj, że co do zasady cytat powinien być wyraźnie oznaczony.

PS.
realmz napisał:
... opublikowanego w sieci. ...
Rozpowszechnionego, w sieci nie da się opublikować.

Powrót