Wielokrotnie reklamowana kanapa.

• Autor wątku Autor wątku Maras0503
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maras0503

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

Około półtora roku temu zakupiłem kanapę, po pewnym czasie pianka pomiędzy elementami zaczęła zapadać się. Oddałem ją na reklamację.
(Ze strony producenta żadnych dokumentów potwierdzających). Ok naprawiona, po około miesiącu to samo, ponownie brak dokumentów tylko zmusiłem kierowcę odbierającego do podpisania, że odbiera ode mnie kanapę w celu reklamacji. I tak trzy razy. Dziś pojechała czwarty raz, i tu moje pytanie na jakiej podstawie, reklamować kanapę aby uzyskać fabrycznie nową bądź zwrot gotówki. Kierowca przekazał mi, że to prawdopodobnie złe użytkowanie. (Jak można źle użytkować kanapę? Przecież ziemniaków w niej nie trzymam :) ) Czy brak historii reklamacji (tj wniosku oraz decyzji) jest jakaś szansa? Oraz czy paragon bez karty gwarancyjnej/warunków gwarancji jest podstawą?

Bardzo proszę o szybką odpowiedź ( nie lubię dmuchanych materacy ) :)

Pozdrawiam

Kupiona w sklepie firmowym, zgłaszana również tam odbierana przez kierowcę i zawożona do fabryki na naprawę.

3 Potwierdzone odbiory przez kierowcę. Żadnych dokumentów nie otrzymałem z decyzjami, ale kanapa zostawała zawsze naprawiona więc reklamację uznawali.

Odstąp od umowy na podstawie art. 8 ust. 4 przepisów ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego (Dz. U. 2002 Nr 141 poz. 1176)

Art. 8. 1. Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy, chyba że naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość towaru zgodnego z umową oraz rodzaj i stopień stwierdzonej niezgodności, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie naraziłby kupującego inny sposób zaspokojenia.
(...)
4. Jeżeli kupujący, z przyczyn określonych w ust. 1, nie może żądać naprawy ani wymiany albo jeżeli sprzedawca nie zdoła uczynić zadość takiemu żądaniu w odpowiednim czasie lub gdy naprawa albo wymiana narażałaby kupującego na znaczne niedogodności, ma on prawo domagać się stosownego obniżenia ceny albo odstąpić od umowy; od umowy nie może odstąpić, gdy niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jest nieistotna. Przy określaniu odpowiedniego czasu naprawy lub wymiany uwzględnia się rodzaj towaru i cel jego nabycia

Komentarz:
Jeśli sprzedawca dokonał wcześniej naprawy lub wymiany i niezgodność wystąpiła ponownie, należy przyjąć, że sprzedawca nie doprowadził towaru skutecznie do zgodności z umową, ponownie naraził konsumenta na niedogodności (fakt ponownego wystąpienia niezgodności i konieczność reklamowania). W taki przypadku konsument jest uprawniony do odstąpienia ponieważ nie ma mowy o skutecznym zadośćuczynieniu żądań konsumenta

ok, wielkie dzięki.

zamykam wątek

Powrót