Wierzyciele zmarłego, a zrzecznie się spadku

• Autor wątku Autor wątku arecz3k
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arecz3k

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam Państwa,

założyłem konto aby zadać pytanie co zrobić w przypadku gdy zmarły ojciec posiadał osoby, które były winne mu pieniądze, a ja jako syn zrzekłem się spadku po nim.

Zostało podane moje konto na które mają spływać pieniądze od dłużników zmarłego. Numer konta został podany kilka lat przed śmiercią, a potem na moją prośbę ojciec zmienił te numery, żebym tych pieniędzy nie dostawał, również parę lat przed śmiercią.

Rzeczywiście przez 2-3 lata żadne pieniądze do mnie nie spływały, ale teraz rok po śmierci (oraz zrzeczeniu się spadku) pojawiły się na moim koncie pieniądze od komornika. Były to 2 przelewy zaadresowane imieniem i nazwiskiem na zmarłego, postanowiłem te przelewy odesłać do adresata z tytułem "Zwrot środków".

Około tygodnia później kwota, którą zwróciłem znów została przelana na moje konto, ale teraz zaadresowana moim imieniem i nazwiskiem oraz adresem zamieszkania.

Reasumując, moje pytania są następujące:

- Czy po zrzeczeniu się spadku ja nie mam prawa do tych pieniędzy?
- Jeżeli nie, czy powinienem kontaktować się z komornikiem, który te pieniądze mi wysyła?

Pozdrawiam i dziękuję za wszelką pomoc.

arecz3k napisał:
Czy po zrzeczeniu się spadku ja nie mam prawa do tych pieniędzy?
Jeżeli ważnie odrzucił Pan spadek to nie, chyba że był Pan spadkobiercą testamentowym i odrzucił Pan spadek tylko z testamentu a nie z ustawy. Być może po odrzuceniu spadku w Pana miejsce jako spadkobiercy weszły Pana dzieci a Pan reprezentuje je jako przedstawiciel ustawowy. Być może Pan także jest wierzycielem tych osób (np. współwłaścicielem wynajętej nieruchomości wraz ze spadkodawcą) albo wierzytelność nie weszła do spadku a przeszła na Pana z pod innym tytułem lub jeszcze przed śmiercią spadkodawcy. Należałoby się skontaktować z komornikiem i podać komornikowi kto jest spadkobiercą według postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku lub aktu poświadczenia dziedziczenia.

Powrót