Wierzytelności jak je odzyskać

• Autor wątku Autor wątku Wiewiorka123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wiewiorka123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam Państwa mam następujący problem. Prowadzę małą firmę i niestety mam problem z niezapłaconymi fakturami od jednej z firm. Niestety dług jest na tyle nie duży że nie bardzo kalkuluje mi się zatrudniać w tym celu firmę windykująca i chciałbym poprowadzić tą sprawę na własną rękę. Czy ktoś wie od czego powinienem rozpocząć takie działania. Wydaje mi się ze pierwszym krokiem będzie ponaglenie zapłaty. Tylko rodzą mi się wtedy takie pytania, czy będzie ktoś mi w stanie na nie odpowiedzieć?:

1. Jak wysyłam ponaglenia do zapłaty to, czy mogę obarczyć dłużnika jakimiś dużymi kosztami związanymi z wykonaniem takiego ponaglenia?
Dodatkowo te koszta zwiększać? Czy raczej musza być to tylko koszta związane z opłatami pocztowymi/kurierskimi?

2. Czy mogę naliczać odsetki od dodatkowej kwoty związanej z ponagleniem?

3. Odsetki są ograniczone, czy nie mam limitu w tej kwestii?

4. Czy mogę obarczać dłużnika jakimiś kosztami dodatkowymi?

5. Czy jest jakieś ograniczenie co do wielokrotności wysyłania takich ponagleń ? Czy trzeba zaznaczać jeżeli tak to ile minimalnie ma dłużnik na spłatę wierzytelności?

Proszę o pomoc i pozdrawiam serdecznie.

Chyba nie zdajesz sobie sprawy z tego ile musisz przejsc,zeby doprowadzic do konca sprawe...Wybacz,ale o podstawach nie masz pojecia,a nie nauczysz sie tego na podstawie "for".Odpowiem na jedno pytanie.Nie mozesz go obarczyc za wezwanie do zaplaty chyba ze umowa stanowi inaczje.

Wyślij listem poleconym z potwierdzeniem odbioru tej firmie przedsądowe wezwanie do zapłaty. Określ w nim datę zapłaty za faktury, nr konta do spłaty, dolicz odsetki ustawowe w wys. 13% w skali roku. Jeśli nie zapłacą w terminie to złóż do sądu pozew o nakaz zapłaty.

Powrót