wierzytelności przy likwidacji sp. z o.o.

• Autor wątku Autor wątku mi06
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mi06

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mam problem ze zgłoszeniem wierzytelności w stosunku do sp. z o.o. wobec której ogłoszono o otwarciu likwidacji (nie w ramach postępowania upadłościowego). Ogłoszenie w MSIG jest z datą 1.09.2009, ogłaszają likwidatorzy na podstawie uchwały wspólników.
Chcę zgłosić wierzytelności ale zupełnie nie mam koncepcji jak liczyć odsetki od przeterminowanych należności??? Czy do dnia ogłoszenia? Czy też do dnia wysłania zgłoszenia wierzytelności?
Dodatkowo likwidatorzy nie rozwiązali dotąd umów zawartych między likwidowaną sp. a moją spółką... Co z tymi należnościami, które powstaną w kolejnych miesiącach? Czy miał ktoś może podobną sytuację??? Bardzo proszę o pomoc....

Postępowanie likwidacyjne nie wywołuje żadnych zmian i skutków co do postępowania cywilnego w którym masz dochodzić swojej wierzytelnosci. Odsetki liczysz do dnia zapłaty, tylko się spiesz aby został jeszcze jakikolwiek majatek z którego mozesz się zaspokoić. Później możesz spróbowac wystapić z roszczeniem do członków zarządu o ile wczesniej złozysz jakikolwiek pozew przeciwko spółce.

Powrót