Więźień do pracy?

• Autor wątku Autor wątku grabson88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grabson88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, mam następujące pytanie, dajmy na to że jestem pracodawcą, miałem pracownika, ale poszedł do więzienia, słyszałem że można zrobić taki myk, by wziąść więżnia do pracy.
Moje pytania:
1. Czy na pewno można wziąść więżnia do pracy?
2. Jak tak to po jakim czasie można go wziąść (np. musi siedzieć miesiąć w więzieniu by go wziąść czy nie)
3. Jakie poczynania za tym wiążą się. Mam być za niego odpowiedzialny itp.
4. Jeżeli będzie u mnie pracować (wtedy co jest więżniem) to odsiaduje ten delikwent tyle samo czasu co ma odsiatki czy mnie? czy więcej?
5. Kurator go obserwuje?
6. Może jakieś inne przydatne wiadomości na ten temat?

Pozdrawiam.

A to jakieś szachrajstwo ma Pan na myśli jakby.

zależy od kilku kwestii... w jakim typie zakładu karnego odbywa karę?? zamknięty otwarty, połotwarty?? poza tym warto zerknąć na ustawę o zatrudnieniu osób pozbawionych wolności oraz ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI z dnia 9 lutego 2004 r. w sprawie szczegółowych zasad zatrudniania skazanych.

Zdaża się, że więźniowie pracują poza terenem ZK, by tak się stało musi być spełnione szerg warunków.
Po pierwsze nie ma okreslonego czasu ile osoba musi siedzieć żeby dostać pracę. W ZK musi miec podgrupę p2/3 lub r3 czyli być w zakladzie typu pólotwartego a najlepiej otwartego aby móc pracowac poza terenem ZK, musi to być osoba pewna z pozytywna opinia wychowawcy, spokojna, grzeczna.
Podjecie pracy przez skazanego nie wydłuża mu wyroku a jedynie może się przyczynić do skrócenia jeżeli sąd wieźmie pod uwage fakt pracy przy pwz.
Napewno nie udałoby się Panu zatrudnić tego samego pracownika, który poszedł do więzienia, poniewaz zazwyczaj osadzeni odbywają karę w ZK nawet znacznie oddalonych od miejsca zamieszkania. Więźniowie nie dojazdzaja po 100 km do pracy.

Zazwyczaj osadzeni odbywają karę z ZK właściwym dla miejsca zamieszkania.

Jako pracodawca zainteresowany zatrudnieniem skazanych proponuję udac sie na rozmowę z dyrektorem ZK gdzie przebywa skazany, o którego chodzi. Tam uzyskasz najszybciej i najbardziej rzetelne informacje.

A gdyby była taka możliwość bym mógł załatwić nocleg tego więżnia, czy według prawa sąd może na takie coś zgodzić się.?

ansark moj kolega jest wozony do pracy 80km. od zk. takze nie jest to wcale tak malo.
grabson a czy wiezien jest we wiezieniu zeby odbyc kare, czy zeby nocowac poza zk?? nie ma takiej opcji. musi powracac do zk na noc. pozatym dodatkowe pytanie czy jezdzilby do pracy sam, czy ze straznikami, tzn. czy bylby zawozony przez nich.
przeczytaj to moze pomoze:
http://www.portfel.pl/pdf/art2781
Więzień pracownikiem - Twoja Firma
Gazeta Podatkowa on-line - www.gazetapodatkowa.pl - Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o.

Powrót