Wiezienie za alimenty

• Autor wątku Autor wątku Monisha
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Monisha

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Czy jako osoba pełnoletnia, nie ucząca się, mogę odnowić sprawę u komornika o odzyskanie zaległych alimentów od matki? Dług wynosi ok 34 tys, alimenty do 24 roku życia otrzymywałam z funduszu (obecnie mam 28 lat). Czy jest szansa żeby matka poszła za zaległy dług do więzienia? A jeśli tak, to czy mogę zrobić coś żeby przyspieszyć procedurę? Bardzo proszę o odpowiedz.

mogę odnowić sprawę u komornika o odzyskanie zaległych alimentów
Dlaczego umorzyłaś poprzednie postępowanie egzekucyjne?
Środki wypłacone przez fundusz, mają pokrycie w zasądzonej kwocie alimentów?
Dalej naliczasz sobie alimenty od matki?

1. Ponieważ wiedziałam, ze pieniądze są nie do odzyskania. Natomiast teraz bardziej zależy mi aby matka poszła „siedzieć” kolokwialnie mówiąc.
2. Alimenty zostały zasadzone w wysokości 200 zł i tyle otrzymywałam z funduszu.
3. Alimenty przestały być naliczane w zeszłym roku. Dostałam pismo od komornika z pytaniem czy nadal chce by odsetki zostały naliczane. Nie ustosunkowałam się do niego, wiec procedura została przerwana samoistnie.

1. Egzekucję zawsze można wszcząć, póki posiadasz tytuł prawny do jej prowadzenia. Zastanów się tylko, czy egzekucja jest zasadna, czytając pkt.2
2. Skoro fundusz płacił, to matka nie ma zobowiązań do Ciebie, tylko w stosunku do funduszu.
3. Nic samoistnie nie dzieje się. W sprawie powinny być wydane postanowienia i decyzje.
Dopytam. Faktycznie pobierałaś naukę do 27 roku życia? W systemie dziennym i nie pracowałaś?

Do 24 roku życia. Studiowałam zaocznie, ale nie miałam możliwości podjęcia pracy, ponieważ miałam małe dziecko.

A skoro wierzycielem jest fundusz, to dlaczego matki nie ścigają? W końcu 34 tys to niezła sumka. Jestem w 100% pewna, ze matka przez całe moje życie nie zapłaciła nawet 1 zł.

Pytająca mogła corocznie składać do prokuratury w związku z niealimentacją

Do 24 roku życia.
To dlaczego pobierałaś do 26 roku? Obowiązek alimentacyjny może zostać cofnięty z datą wsteczną.
Studiowałam zaocznie, ale nie miałam możliwości podjęcia pracy, ponieważ miałam małe dziecko.
Założenie rodziny to Twoja świadoma decyzja. Dlaczego matka ma ponosić konsekwencje Twoich decyzji?
wierzycielem jest fundusz, to dlaczego matki nie ścigają?
To problem wierzyciela, nie Twój. Nawet nie będziesz informowana o czynnościach w sprawie.
Jestem w 100% pewna, ze matka przez całe moje życie nie zapłaciła nawet 1 zł.
A ja jestem pewien że co najmniej przez 2 lata (jak nie lepiej) pobierałaś świadczenie, które nie powinno Ci przysługiwać.
I takie nasze prawo - jak ktoś nie płaci to prokurator. Druga strona jak pobiera świadczenie, którego nie powinna pobierać - to jest ok. A powinno to działać w obie strony.
Twoje szczęście, że nawet jak obowiązek alimentacyjny zostanie cofnięty z datą wsteczną, to środków pobranych z FA nie będziesz musiała zwracać. To środki z budżetu państwa traktowane jako pomoc osobom uprawnionym do alimentów. Nie podlegają zwrotowi.

Twoje szczęście, że nawet jak obowiązek alimentacyjny zostanie cofnięty z datą wsteczną, to środków pobranych z FA nie będziesz musiała zwracać.
A to niby dlaczego? Ustawa o FA jak najbardziej przewiduje zwrot świadczeń nienależnie pobranych.
Mało tego (o ile dobrze pamiętam) fundusz ma aż 10 lat od dnia wypłaty świadczeń na wydanie decyzji ich nienależności. Dopiero po wydaniu decyzji zaczyna płynąć 3 letni okres przedawnienia.
Dlatego ta sprawa może wisieć nad pytającą jeszcze długie lata.

Ustawa o FA jak najbardziej przewiduje zwrot świadczeń nienależnie pobranych.
Dlatego że piszemy o jednym przypadku - gdy obowiązek alimentacyjny zostanie cofnięty z datą wsteczną (wyrokiem sądu).

Monisha napisał:
Witam.
Czy jako osoba pełnoletnia, nie ucząca się, mogę odnowić sprawę u komornika o odzyskanie zaległych alimentów od matki? Dług wynosi ok 34 tys, alimenty do 24 roku życia otrzymywałam z funduszu (obecnie mam 28 lat). Czy jest szansa żeby matka poszła za zaległy dług do więzienia? A jeśli tak, to czy mogę zrobić coś żeby przyspieszyć procedurę? Bardzo proszę o odpowiedz.

Przeczytaj ze zrozumieniem Art. 209. KK
Uchylanie się od obowiązku alimentacyjnego
§ 1.
Kto uchyla się od wykonania obowiązku alimentacyjnego określonego co do wysokości orzeczeniem sądowym, ugodą zawartą przed sądem albo innym organem albo inną umową, jeżeli łączna wysokość powstałych wskutek tego zaległości stanowi równowartość co najmniej 3 świadczeń okresowych albo jeżeli opóźnienie zaległego świadczenia innego niż okresowe wynosi co najmniej 3 miesiące,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
§ 1a.
Jeżeli sprawca czynu określonego w § 1 naraża osobę uprawnioną na niemożność zaspokojenia podstawowych potrzeb życiowych,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2.
Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 1a następuje na wniosek pokrzywdzonego, organu pomocy społecznej lub organu podejmującego działania wobec dłużnika alimentacyjnego.
§ 3.
Jeżeli pokrzywdzonemu przyznano odpowiednie świadczenia rodzinne albo świadczenia pieniężne wypłacane w przypadku bezskuteczności egzekucji alimentów, ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 1a odbywa się z urzędu.
§ 4.
Nie podlega karze sprawca przestępstwa określonego w § 1, który nie później niż przed upływem 30 dni od dnia pierwszego przesłuchania w charakterze podejrzanego uiścił w całości zaległe alimenty.
§ 5.
Sąd odstępuje od wymierzenia kary, jeżeli nie później niż przed upływem 30 dni od dnia pierwszego przesłuchania w charakterze podejrzanego sprawca przestępstwa określonego w § 1a uiścił w całości zaległe alimenty, chyba że wina i społeczna szkodliwość czynu przemawiają przeciwko odstąpieniu od wymierzenia kary.

Powrót