Wina kupującego towar podrobiony.

• Autor wątku Autor wątku cieplik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cieplik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witajcie

Zamowiłem na chińskim portalu pendrivy (10 szt) firmy Kingston. Cena wydawała mi się przystępniejsza niż w Polsce. Towar został zatrzymany przez Urząd celny z podejrzeniem o złamanie znaku towarowego. i Zarowno Urzędnicy w urzędzie celny jak i przedstawiciel znaku towarego twierdzą o mojej winie jako kupującego, iż powinienem stwierdzić po Cenie produktu cz jest to produkt oryginalny czy też nie.

Ja jako zamawiający towar oczekuję iż będzie on zgodny z opisem na portalu gdzie widniala informacja o 100% oryginalnosci towaru.

Na jakiej podstawie moge zostac oskarzony o zlamanie znaku towarowego ?

Jaka jest w tej calej sprawie moja wina ?

Czy jest mi ktos w stanie sensownie wytlumaczyc?

cieplik

cieplik

Ostatnia edycja:
Właściwie, z tego, czego dowiedziałem się jakiś czas temu, w tej chwili kupowanie tzw. podróbek nie jest karalne.
Być może ktoś bardziej obeznany mnie poprawi.

Możliwe, że chodziło raczej o zamiar dalszego handlu podróbkami - z uwagi na ilość zakupionych pendrive'ów.

Nie bylo zamiaru dalszego handlu, czy 10 szt to taka niebotycznie wielka ilosc za ktora trzeba scigac ?

Czy dostałeś już jakiś zarzut (paragraf)?

Jeszcze, nie. Moze panikuje.

UC, ma mnie oficjalnie poinformowac o sprawie, ale straszyli mnie ze stprawa trafi do sadu.

Takie zachowanie można by podciągnąć pod paserstwo, ale zgodnie z orzeczeniem SN z 30.06.2008 r. kupowanie i handlowanie podróbkami nie jest karalne.

Pozdrawiam :)

Powrót