Windows 7 z allegro haczyk czy może jednak nie

• Autor wątku Autor wątku Leeway
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Leeway

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam serdecznie.

Interesuje mnie czy kupowany na tej aukcji system Windows 7 (***mod***) jest legalnym i pewnym zakupem ?
Zaznaczę iż sprzedawca (99.8% Pozytywnych komentarzy na portalu) sprawnie poinformował mnie w ciągu 6h od napisania doń emaila iż:
klucze pochodzą z nowych laptopów zakupionych przez dużą korporację, która jednak nie używa systemu Windows, więc klucze nie zostały nigdy wykorzystane. Jako potwierdzenie legalnego zakupu mogę wystawić fakturę. Tylko uprzedzam, ze firmę mam zarejestrowaną w USA - nie każdemu to odpowiada.
Po sprawdzeniu kilku innych aukcji, na niektórych tego typu dodana jest informacja:
Informuję iż Oprogramowanie - Oryginalne Licencje COA sprzedawane są na terenie Unii Europejskiej i zgodnie z prawem obowiązującym na terenie UE a także zgodnie z Wyrokiem Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej z dnia 03.07.2012r. który to orzekł że na terenie UE można legalnie odsprzedawać używane programy, oryginalne licencje, odsprzedaży dokonywać mogą zarówno osoby fizyczne jak i firmy.

Wyrok jest wykładnią prawa tj. dyrektywy 2001/29/WE (art. 4 ust. 2). Mówi ona wprost - prawo producenta do wyłącznego rozpowszechniania wygasa wraz z chwilą sprzedaży oprogramowania licencji po raz pierwszy - wszelkie próby zablokowania odsprzedaży przez producenta są po prostu nielegalne
Czytałem również że teoretycznie wersji OEM nie można "używać" na innym komputerze niż do którego owa licencja została "dołączona". (?) Opinie w internecie są dość zawiłe, podzielone, ciężko dostępne. (np. Iż jednak systemy OEM można odsprzedawać oraz że licencja EULA z której korzysta Microsoft została zmieniona, więc również wytyczne "legalności" systemu się zmieniły)

Przekopując sieć od 2-3 dni nadal nie jestem w stanie określić czy będzie to odpowiedzialny, legalny zakup dobrego fundamentu pod nowy komputer czy jednak jest gdzieś haczyk.

Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Pomijając fakt, że oferta nieaktualna nie korzystałbym z niej.

Dlaczego ? Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić proszę jasno, jak w myśl tego co napisałem, wygląda aktualnie generalnie legalność Windowsa i czym się charakteryzuje ?

Czy owy artykuł wyczerpuje temat ***nie zajmujemy się recenzowaniem artykułów prasowych***

PS: Inne aukcje owego allegrowicza***mod***http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=9825789

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Leeway napisał:
... Tylko uprzedzam, ze firmę mam zarejestrowaną w USA ...
Nie mam zatem żadnej pewności, że oferowany produkt pochodzi z rynku europejskiego oraz sprzedający posiada odpowiednia zgodę na wprowadzenie go na teren EOG.

Powrót