windyfikacja za wpisowe na uczelnie

• Autor wątku Autor wątku kaka617@wp.pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kaka617@wp.pl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
windyfikacja za wpisowe na uczelnie
witam pisze po raz pierwszy prosze o porade. dzis otrzymalem pismo z windyfikacji kwota 34,22 od . ,oraz 82,85inne zobowiazania.to jest za wsb w gdansku wpisowe którego nie mogę udowodnić że nie było w dniu podpisywania umowy z uczelnia , mam pytanie czy to sie przedawniło 1 m-c za czesne zapłaciłem chociaż wogle nie byłem ani razu na wykładach . miałem w pracy powazny wypadek nie chodziłem szkoła głucha na moje ksera zwolnien wypisów ze szpitali straszyli zapłaciłem za czesne ale teraz to juz mnie wkurzyli mam komu dać mam córeczkę i zonę -pełnomocnictwo szkoła udzieliła windyfikacji dnia2007.02.07celem dochodzenia w postepowaniu przedsadowym -prosze o odpisanie
kaka617@wp.pl

Przepis prawny:
Art. 118. (59) Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia wynosi lat dziesięć, a dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej - trzy lata.

Jednak zarzut przedawnienia sam musisz podnieść w sprzeciwie jeśli windykacja wniesie do Sądu pozew o nakaz zapłaty.

dziekuje bardzo za szybka odpowiedz mam jeszcze jedno ostatnie pytanie czy takie pismo mozna wyslac do windyfikacji i napisac ze nastapilo przedawnienie jeszcze raz dziekuje panu pozdrawiam

Można, jednak należy się liczyć z "upierdliwością" z ich strony, wydzwanianiem, słaniem pism itp. Podniesienie zarzutu przedawnienia przed Wierzycielem nie ma żadnych skutków prawnych. Należy się więc zastanowić czy jest sens.

Powrót