windykacaj Ultimo

• Autor wątku Autor wątku strażak nauczyciel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

strażak nauczyciel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. 10 może 11 lat temu byłem żyrantem brata. Żyrowałem zakup samochodu osobowego. z różnych przyczyn brat nie spłacił długu w banku santander, dług wykupiło ultimo i od ok 10 lat nęka nas pismami bądź telefonami o zadłużeniu ,dług urósł do rozmiarów rzędu 85 tys.jednak firma ultimo nie robi z goła nic by ten dług odzyskać żadnych spraw w sądzie nic... jednak dziś dostałem pismo o wpisaniu do KRD i jest to dla mnie o tyle kłopot że zakładam działalność i nie wiem co z tym zrobić. To jedno druga sprawa boję się że wejdą mi na wypłatę a z trójki osób które były zaangażowane w zakup auta tylko ja mam stałe zatrudnienie. Brat zatrudniony na 1/4 etatu była żona oficjalnie bezrobotna. Jakie wyjścia z sytuacji? Iść do sądu? Proszę o poradę . Z góry dzięki... Pozdrawiam

żadnych spraw w sądzie nic
I to zakładam że jest prawdą.

jednak dziś dostałem pismo o wpisaniu do KRD i jest to dla mnie o tyle kłopot że zakładam działalność i nie wiem co z tym zrobić
Ooo... Znowu rozdają pieniądze? Wystąpić do sądu o odszkodowanie, oczywiście.

To jedno druga sprawa boję się że wejdą mi na wypłatę a z trójki osób które były zaangażowane w zakup auta tylko ja mam stałe zatrudnienie.
Rozumiem Twój strach, ale we mnie budzi to takie emocje: :D . Nie "wejdą", do tego potrzebny jest wyrok sądu...

Jakie wyjścia z sytuacji? Iść do sądu?
Właściwie to dwa, możesz wezwać Ultimo do usunięcia wpisu w KRD albo iść do sądu i odszkodowania żądać, dostaniesz parę tysięcy.

syphar. ok. Czyli iść do adwokata i pisać do ultimo 1. o wykreślenie z krd i2. o zawieszenie postępowania. tak...? dobrze rozumiem..? wiesz Dla mnie jest zastanawiające że że mając dług brata w ręku przez tyle lat nic nie robią ... i dla tego moje pytanie na forum... dzięki za poświcęony czas...

Ale po co gdziekolwiek pisać i iść? Zażądać (nie prosić!) wykreślenia z KRD na daną chwilę, poleconym za potwierdzeniem odbioru i to wsio. Pewnie nie wyrobią się w danym przez Ciebie terminie (polecam 3 dni) i wtedy do adwokata z papierami i niech żąda odszkodowania.

Syphar napisał:
Pewnie nie wyrobią się w danym przez Ciebie terminie (polecam 3 dni) i wtedy do adwokata z papierami i niech żąda odszkodowania.
Ustawowo i tak jest 14 dni, plus KRD ma 7 dni.

Ustawowo to on odszkodowania może żądać natychmiast. Dlatego te 3 dni, niech mają szansę.

Syphar napisał:
Ustawowo to on odszkodowania może żądać natychmiast.
Tak, ale tylko mówię ile może potrwać zniknięcie wpisu

Powrót