windykacja a komprnik

• Autor wątku Autor wątku tillea
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tillea

Użytkownik
Odpowiedzi
77
Witam.
Mam pytanie.
W jaki sposób działają firmy windykacyjne? Czy sa skuteczniejsze od komornika? Czy oplaca sie ich nając na dłużnika alimentacyjnego? Czy można mieć firme i komornika na raz?

Komornik jest pracownikiem sądu i zazwyczaj przestrzega przepisów prawa, działa według norm.
Firmy windykacyjne często wykorzystują ludzką naiwność i nieskuteczność prawa w Polsce. Działania ich powinny mieć charakter negocjacji, a z tym bywa różnie.

No ale czy są dosyć tyle skuteczni? Ja dostaje alimenty. Funduszu i chciałabym żeby dług został oddawany najpierw dla FA. Czy windykacja sie do tego ustosunkuje? Przez 4 lata nazbieralo sie dłużnikowi ok 15 tys dla FA i ok 4 tys dla mnie. Z czego w ciągu tych 4 lat komornik zdołał wyegzekwować tylko 2,3 tys :/

Ale dłużnik pracuje. Więc mógłby płacić ale mimo to nie zapłacił ani razu od września 2012. Nie ma więcej dzieci na utrzymaniu i jest kawalerem. Mieszka z rodzicami w jednorodzinnym więc nie musi płacić czynszu itp.

Komornik na pewno skuteczniejszy od windykacji

Czy oplaca sie ich nając na dłużnika alimentacyjnego?
Komornika nie wynajmiesz. Zlecisz mu egzekucję świadczen alimentacyjnych.
Dłuznik pracuje więc jest co zająć - do 60% wynagrodzenia. Działaj.

tillea napisał:
Funduszu i chciałabym żeby dług został oddawany najpierw dla FA

A czemu się przejmujesz długiem osoby która płaci alimenty, który narósł w funduszu alimentacyjnym?

Powrót