Windykacja a współwłasność

• Autor wątku Autor wątku Janko00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Janko00

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

po zakupie samochodu postanowiłem darować jego 1% na rzecz mamy w celu uzyskania lepszych warunków ubezpieczenia. Przeciwko mamie jest prowadzona sprawa egzekucyjna.

Mama dostała pismo, w którym komornik wezwał do osobistego stawiennictwa w swojej kancelarii wraz z dowodem rejestracyjnym, kluczykami oraz pojazdem.

W dowodzie rejestracyjnym mama jest głównym właścicielem, jednak faktycznie posiada jego 1%. Szacowana wartość tego 1% to 40zł.

Co w takiej sytuacji powinienem zrobić?

Czy takie pismo oznacz, że samochód ten został już zajęty?

Czy wniosek o zwolnienie z egzekucji przedmiotu zaadresowany do wierzyciela i komornika ( wraz z załącznikami ) wystarczy, aby nie narazić się na dodatkowe problemy?

Czy mogę zaproponować komornikowi zakup tego 1%? Najbardziej zależy mi na takim rozwiązaniu, ponieważ planuję wkrótce sprzedać samochód.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

niech zloży wyjasnienia że z żadnymi kluczykami się nie stawi, gdyż kluczykami dysponuje osoba mająca 99% udziałów w pojeździe. komornik zajął te 1% mamy - niesprzedawalne na licytacji.
ty dogadaj się z komornikiem, że po sprzedaży pojazdu zapłacisz odpowiednik 1% z ceny i wówczas nikt nie narazi się na konsekwencje

A w jakiej formie powinny być takie wyjąśnienia?

Ta kancelaria znajduje się na drugim końcu Polski, więc stawiennictwo osobiste jest niemożliwe.

Powrót