Windykacja a zameldowanie

• Autor wątku Autor wątku Adrianos13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adrianos13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, posiadam problem. Moja córka 3 lata temu wyprowadziła się z domu i obecnie jest tymczasowo zameldowana w innym mieszkaniu ( twierdzi, że jest wymeldowana z mojego domu). Dzisiaj do mojego domu listonosz wrzucił pismo od firmy windykacyjnej intrum justitia "zawiadomienie o przydzieleniu windykatora terenowego" z kwotą do zapłaty zalegającego długu. Tu zaczyna się mój problem czy w razie nie zapłacenia przez nią tego długu komornik przyjdzie do mnie zająć przedmioty czy pod jej tymczasowy adres zamieszkania i z jej mieszkania ściągnie należność?

Dług oczywiście jest mojej córki nie mój.

A co wspólnego ma komornik z firmą windykatorską? Firma może sobie rózne głupoty wypisywać, mocy sprawczej nie ma.
By działał komornik, najpierw sąd ma wydać nakaz zapłaty, a wierzyciel złożyć prawomocny tytuł wykonawczy wraz z wnioskiem o wszczęcie egzekucji u komornika.

Niech Pani po prostu zawiadomi córkę, by ew. nakaz zapłaty nie był dla niej niespodzianką.

Dobrze wszystko rozumiem tylko jeżeli do tego dojdzie ( rozważam każdą opcję) to czy komornik ściągnie ten dług z wynajmowanego przez nią mieszkania gdzie jest tymczasowo zameldowana czy z mojego domu ?

A czy to Pan jest dłużnikiem? Dłużnik odpowiada za długi samodzielnie (wyjątek - dług wspólny, wtedy może nastąpić odpowiedzialność solidarna).

Wezwanie zapewne przyszło na taki adres jak był podany firmie której dług dotyczy

Powrót