Windykacja BVT S.A

• Autor wątku Autor wątku paścior
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paścior

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.
W dniu dzisiejszym żona otrzymała zwykłym listem wezwanie do zapłaty za mandat sprzed blisko 16 lat.
Firma BVT S.A. straszy sądem, komornikiem i KRD.
Co zrobić z taką sytuacją?
Odpisać coś im, zapłacić?
Załączam otrzymane pismo:
a3d4b140b8fec.jpg.html

Mandat jest przedawniony i trzeba natychmiast powołać się na odpowiedni artykuł. Tak mi się przynajmniej wydaje.

Nie wiem czy dobrze załączyłem pismo
zapodaj.net/a3d4b140b8fec.jpg.html

paścior napisał:
Nie wiem czy dobrze załączyłem pismo
Źle załączyłeś, ale nie jest ono tu do niczego potrzebne. Udzieliłem Ci wyczerpującej porady. Naprawdę.

Napisałeś, że wypadało by zapłacić.
Ale skoro sprawa jest przedawniona i to pismo ma znamiona wyłudzenia to mam z tym problem.
16 lat. Tego mandatu ani późniejszych jego losów w tym rozprawy sądowej nikt z nas nie pamięta i nie był na niej. Nie chciał bym żeby po zapłaceniu zaczęły przychodzić jakieś fikcyjne wezwania...

paścior napisał:
to pismo ma znamiona wyłudzenia
Skąd taki idiotyzm przyszedł Ci do głowy? Przedawniona nie oznacza, że nienależna. Przedawnienie, oznacza jedynie, że dłużnik może łatwo uniknąć przymusowej egzekucji (właśnie podnosząc w sądzie zarzut przedawnienia), nie zaś, że nastąpiły jakieś czary i dług wziął i znikł. Dlatego napisałem, że wypadałoby zapłacić, ale jak nie chcesz, to nikt Cię do tego nie zmusi (wystarczy, że w procesie o zapłatę podniesiesz wiadomy zarzut).
Jeśli interesujesz się natomiast kwestią wyłudzeń, to właśnie dług wynika z faktu wyłudzenia, bez należnej opłaty, usługi przejazdu przez szanowną małżonkę.

po pierwsze Malinowski to windykator
po drugie windykator Malinowski, posiadacz korkowej tablicy nie napisał Ci, że odsetki sięgają już 200% kwoty głównej
po trzecie powinni sobie tam napisać, że jesteś dłużny już nie 400 zł a 4 tyś i windykator Malinowski opisywałby Ci peany jak to ładnie powinieneś ze śpiewem na ustach zapłacić

Alladyn_A napisał:
po pierwsze Malinowski to windykator
po drugie windykator Malinowski, posiadacz korkowej tablicy nie napisał Ci, że odsetki sięgają już 200% kwoty głównej
po trzecie powinni sobie tam napisać, że jesteś dłużny już nie 400 zł a 4 tyś i windykator Malinowski opisywałby Ci peany jak to ładnie powinieneś ze śpiewem na ustach zapłacić
Tymczasem windykator Malinowski napisał Ci, że możesz nie płacić wcale i podpowiedział co w tym celu należy zrobić.

Ech, mam najgłupszych hejterów na świecie.

Ostatnia edycja:
No właśnie, gdyby tu chodziło o sam mandat i koszty procesu. Ale odsetki za 16 lat?
Napisałeś , że nie ma sensu i odpisywać. Myślę że jest sens.
Jeśli zobaczą że mają do czynienia ze świadomym swoich praw "klientem" to nie będą marnować czasu na sądzenie się.

paścior napisał:
Ale odsetki za 16 lat?
Też przedawnione.
paścior napisał:
Jeśli zobaczą że mają do czynienia ze świadomym swoich praw "klientem" to nie będą marnować czasu na sądzenie się.
To tak nie działa, ale odpisać oczywiście możesz.

paścior napisał:
Ja Malinowski napisał:
To tak nie działa, ale odpisać oczywiście możesz.
Mogą to odebrać całkiem inaczej niż myślisz, poczytaj na FP ilu ludzi FW wrobiły w podpisanie tzw. wspaniałej ugody .
Brakiem kontaktu z FW nie narażasz się na ewentualne manipulacje z ich strony.
Ja osobiście pilnowałbym tylko poleconych z sądu , cała reszta to makulatura.

Ostatnia edycja:
damian xxx napisał:
Brakiem kontaktu z FW nie narażasz się na ewentualne manipulacje z ich strony.
Co nie oznacza, że nie można się kontaktować. Po prostu nie można dawać się zmanipulować.
Tu nawet nie istnieje taka możliwość, bo zainteresowany myśli i wie co może zrobić (czym właśnie chce się przed wierzycielem pochwalić).

Ale skoro sprawa jest przedawniona i to pismo ma znamiona wyłudzenia to mam z tym problem.
Kto uznał że roszczenie jest przedawnione? Nawet przedawnione nie znika. Na razie to wiemy że wymagalność była w 16 lat temu. Oby w praniu nie okazało się że bieg przedawnienia został skutecznie przerwany.
Fantazję to masz sporą.

amadis napisał:
Oby w praniu nie okazało się że bieg przedawnienia został skutecznie przerwany.
Przedawnione, dam głowę.
paścior napisał:
otrzymała zwykłym listem wezwanie do zapłaty za mandat sprzed blisko 16 lat.
Firma BVT S.A. straszy sądem

amadis napisał:
Oby w praniu nie okazało się że bieg przedawnienia został skutecznie przerwany.
.

Czy ta informacja nie powinna być przekazana zainteresowanemu?
Choćby w otrzymanym piśmie?

To chyba temat wyczerpany dla mnie.
Dzięki

Powrót