windykacja chwilówek

• Autor wątku Autor wątku wróbelek65
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wróbelek65

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam ,popadłam w spirale długów z chwilówkami ,nie mogę się z nimidogadać ,jadni krzyczą ,że odmawiam spłaty . Jak mam z nimi rozmawiać . Posiadam z mężem dom na którym jest hipoteka ,ale ona jest spłacana ,czy mogą mi przejąć dom . Jestem osobą pracującą na umowie o pracę . pomóżcie co mam zrobić .

Ostatnia edycja:
Dużo masz tych chwilówek ?
Jak duże jest to zadłużenie ?
Masz dużo do stracenia , z tego co piszesz , lecz do zajęcia ruchomości , czy nieruchomości masz pewien czas .

Tak w sumie będzie do spłacenia w chwilówkach z35tysięcy ,w różnych :chwilówkomat ,via sms
,vivus ,smart pozyczka , money man wonga ,takto ,pozyczka plus, filarum, assa, tani kredyt .profi kredyt . Dom mam z mężem od 30 lat razem go budowaliśmy . zostało się do spłacenia ok 84 tys hipoteki .,co prawda dom jest na męża ,bo ona niego była działka jeszcze przed slubem ,ale budowaliśmy sie juz po ślubie .

No to domem się nie przejmuj, bo stanowi majątek osobisty męża.

Tak do tej pory nie miałam opóznien ,bo dostawałam następna ,jedną przedłuzałam i tak wkoło . zaległości mam od 15 .08 . ,czyli od tygodnia ,ale prawie wszędzie . na razie nie mogę bo nie mam nawet na chleb nic spłacic . pracuję na umowę na czas nieokreslony juz od 32lat ,nigdy nie miałam zadngo zajęcia komornczego .

Pozostaje poprosić rodzinę o pomoc , lub bank i konsolidacja .

W bankach nie otrzymam pozyczki ,boposiadam 4 ,a tylko ja mam dochody mąz nie .,w rodzinie pytałam prosiłam ale nikt nie ma takiej kasy i boi sie ,mam dorosłe dzieci one też mają kredyty na mieszkania ,bo tak to jest jak człowiek biedny to całe zycie bieduje i jego rodzina też,mimo iż ciężko pracuje .

Jakiej konkretnie potrzebujesz pomocy ? oprócz gotówki oczywiście.

Gdzie mogę szukać pomocy w rozwiązaniu problemu ,aby nie rosło zadłzenie i aby chciano ze mną rozmawiać .

Bezpośrednio u wierzycieli
Parabanki to taki twór który ma zarobić , to nie są instytucje charytatywne.
Pozostaje spłacać , wiadomo nie wszystko na raz , można pisać pisma z prośbami o rozłożenie długów na raty (czasem się udaje) o odroczenia spłaty .

Ale czy wystarczy pisać meile ,czy pismem poleconym

A czy te przedłużenia wliczali w pomniejszenie kwot do spłaty ?

karaczoch napisał:
A czy te przedłużenia wliczali w pomniejszenie kwot do spłaty ?
Przedłużenie , to opłata za odroczenie spłaty pożyczki np. o 30 dni.
Ktoś już na FP zadał pytanie czy przedłużenie można traktować jako spłacenie części pożyczki i czy komuś udało się wywalczyć to w sądzie.
Jak pamiętam , odpowiedzi nie otrzymał .
Ja osobiście próbowałbym taką obronę .

Mam pytanie i jednoczesnie rade dla pani...
Czy jak dzwonie do windykacji i prosze pania o przelaczenie mnie do kogos typu kierownik, powinna ona to zrobic, czy tez nie musi? A jezeli nie musi to jak sie skontaktowac z kims bardziej kompetentnym, jezeli chodzi o dlugi?

Moze pani po prostu ew. do nich dzwonic nie podajac zadnych numerow PESEL itd (po prostu nie potwierdzac tozsamosci) i poprosic o rozmowe z kims wyzej.

dodprac napisał:
Moze pani po prostu ew. do nich dzwonic nie podajac zadnych numerow PESEL itd (po prostu nie potwierdzac tozsamosci) i poprosic o rozmowe z kims wyzej.
Bez potwierdzenia danych , nikt nie będzie rozmawiał z petentem.
Rozmowa telefoniczna z FW nie ma najmniejszego sensu i osobiście odradzam , tylko kontakt listowny (list polecony zpo) jeśli jest to konieczne , a i tak nie wiele się człowiek dowie.

Przedłużenia można - w miarę skutecznie - bronić w sądzie. W zależności od formy w jakiej jest zapisane to w umowie. Albo jako niedozwoloną karę umowną, albo jako ukrytą prowizję. Do woli. Ogólnie linia jest taka, że są to klauzule niedozwolone. Z tym, że trzeba to samemu podnieść. Rzadko który bowiem wierzyciel się przyzna, że klient coś przedłużał.

Powrót