Windykacja długu zaciągniętego za granicą

• Autor wątku Autor wątku Metadon100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Metadon100

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Kilka miesięcy temu pożyczyłem pieniądze w firmie udzielającej pożyczek przez internet. Problem w tym, że firma ta jest firmą z Panamy. Fakt pieniędzy w całości nie zwróciłem, ale oni nie chcą rozmawiać na temat rozłożenia na raty, a tyle pieniędzy nie mam żeby oddać odrazu. Kilka dni temu dostałem pismo od polskiej spółki z o.o.,z informacją, że to ona kupiła mój dług i teraz będzie mnie pozywać do sądu tu w polsce jeśli im nie zwrócę pieniędzy.
Czy oni wogóle mogą mnie pozywać przed polski sąd? ( zobowiązanie powstało poza granicami kraju). Czy nie powinienem być pozywany w Panamie? Czy teraz jak oni kupili moje zobowiązanie będę odpowiadać wg polskiego prawa czy panamskiego? Proszę o pomoc, nie wiem jak mam postępować, mam poważne podejrzenia czy ta spólka z o.o. wogóle działa zgodnie z prawem.

Na pewno zgodnie z prawem nie działasz ty, bo pomiędzy nie oddałeś.
Natomiast firma windykacyjna oczywiście może cię ścigać.
Będzie dochodziła praw przed naszymi sądami i zapewne zaległość ściągną.

Racja i nie ma dyskusji jestem winien pieniądze, pytanie nie dotyczy tego czy winien czy nie, raczej dotyczy dalszych wniosków. Jeśli dług sciąga Polska firma to ciekawe czy ma tu cokolwiek do zastosowania Polskie sadownictwo bo dlaczego mnie nie chroni ustawa konsumencka z 2011. Odsetki w Panamie miałem bandyckie 45%, w Polsce by to nie przeszło. I do tego polska firma windykacyjna dołożyła sobie opłaty za przewalutowanie, za czynności windykacyjne i kupę innych opłat o jakich w umowie pożyczki nie było mowy. Z tego co czytałem to miejscem właściwym ze względów prawnych powinno być miejsce zawarcia umowy, a ta został zawarta, hymmm, przez internet ale strona była z koncówką .pl mimo wszystko dokumenty dostałem w obu językach, działalność prowadzą poza Polską, sprawa do panamskiego sądu też nie poszła tylko odrazu sprzedali do polski.

Powrót