Windykacja długu

• Autor wątku Autor wątku intreco
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

intreco

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Nakaz zapłaty wydany przez sąd w 2000 r, za zaległości czynszowe za lokal użytkowy na prowadzenie działalności.Egzekucja komornicza , zajęcie renty.
Dług spłacany był do maja obecnego roku /12 lat/ i otrzymałem powiadomienie z Zus-u, o całkowitej spłacie zadłużenia.Obecnie , komornik wznowił egzekucję ,dalej z tego samego powodu/ten sam nr sprawy/. Kwota , jaka pozostała do spłacenia, wg wierzyciela, a wyliczeń komornika , jest wg komornika o 3 tys. większa niż kwota należna wierzycielowi.Pytanie:
Czy tytuł wykonalności/nakaz zapłaty/ ma termin ważności/po którym traci ważność?
Czy, jeżeli , jak w moim przypadku, gdy zus wyegzekwował ode mnie całą kwotę na jaką opiewał tytuł wykonawczy i zajęcie komornicze mojej renty, komornik może żądać dalszych należności po 12 latach?

Jeżeli Pan/Pani otrzymał nakaz zapłaty i wszedł komornik najpierw Pan spłaca należność główną wraz z kosztami sądowymi, potem odsetki od dnia - podany w nakazie zapłaty do dnia spłaty należności głównej, a na koniec koszty komornicze. Niestety koszty komornicze są jak zazwyczaj bardzo wysokie.

Czy na tym etapie możliwe jest dogadanie się z wierzycielem i jak dy to wyglądało?
Wg wierzyciela należy mu się ok 2500zł /cała należność/, a wg komornika 4900 /kwota główna/. I to jest sedno sprawy.

A masz w ogole nakaz zapłaty, płać pierw to co jest w nakazie a potem zobacz jakie dalsze kwoty są i od czego.

esmi90 napisał:
najpierw Pan spłaca należność główną wraz z kosztami sądowymi, potem odsetki od dnia - podany w nakazie zapłaty do dnia spłaty należności głównej, a na koniec koszty komornicze.

Czyżby? Proszę o podstawę prawną. Ja znam chyba inne przepisy? (art. 1025KPc)

@ intreco przez dwanaście lat spłacany był dług. Proszę zapoznać się z kartą rozliczeń. Ma pani prawo do wglądu w akta komornicze. Możemy się domyślać, że prawdopodobnie te 3.000 to koszty egzekucji, komornicze, odsetki. Proszę sprawdzić..

Powrót