M
MPD150
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Witam, mam pewien problem. Jakoś na początku 2015 roku dostałem na maila informację, że moja pożyczka w firmie Filarum jest niespłacona i sprawa przekazana zostanie do windykacji. Myślałem, że to pomyłka, bo żadnej pożyczki nie brałem, w mailu była adnotacja, że jeśli nie brałem pożyczki to żeby zignorować wiadomość, choć na dziwnym pisemku załączonym do maila były moje dane. Jako, że wtedy jeszcze studiowałem jakoś tak temat zostawiłem. Po jakimś miesiącu przyszło zawiadomienie, że sprawa została przekazana do firmy windykacyjnej - nie było nawet napisane do jakiej. Temat ucichł na jakieś 3 miesiące. Po tym czasie w lipcu 2015 roku dostałem maila, że moja wierzytelność została przeniesiona do firmy "Mispra Capital". I znowu cisza na jakieś 2 miesiące - po czym dostałem maila z jakimś pismem od firmy "Kaczmarski Inkaso" działającej w imieniu "Mispra Capital" z wielkim wytłuszczonym nagłówkiem "ostateczne wezwanie do zapłaty" - gdzie grożono mi sądem i komornikiem, jeśli nie zapłacę w ciągu 3 dni itp. Takich ponagleń dostałem jeszcze kilka, ostatnie jakoś na początku 2016 roku. Po tym sprawa ucichła i zapomniałem o tym. Jednak od około 2 - 3 tygodni dostaję sms-y od firmy "BOW Infos", która domaga się ode mnie spłaty długu "Mispra Capital". Dzisiaj dostałem (zwykłym listem) "ostateczne przedsądowe wezwanie do zapłaty". Pismo brzmi mało poważnie i jest sformułowane tak jakby napisał je gimnazjalista, jest jakiś skserowany podpis "windykatora" i konto do wpłaty.
Kwota do spłaty jest niewysoka - 370 złotych, ale nie mam zamiaru nic płacić. Mam pytanie, czy ktoś miał podobną historię? Jaka może być kwota ewentualnych kosztów sądowych przy takiej sumie do spłaty? I czy w ogóle komuś będzie chciało się iść do sądu za 370 złotych?
Kwota do spłaty jest niewysoka - 370 złotych, ale nie mam zamiaru nic płacić. Mam pytanie, czy ktoś miał podobną historię? Jaka może być kwota ewentualnych kosztów sądowych przy takiej sumie do spłaty? I czy w ogóle komuś będzie chciało się iść do sądu za 370 złotych?
Ostatnia edycja: