Windykacja Eos Ksi

• Autor wątku Autor wątku elżbietamagdalena
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elżbietamagdalena

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam
taki mam problem:

1. otrzymałam nakaz zapłaty od firmy EOS KSI
2 wniosłam sprzeciw od tego do sądu (dług przedawniony )
3. sąd wyznaczył rozprawę na 9 marca , która się odbyła
4. 19 kwietnia otrzymałam pismo o cofnięcie pozwu bez zrzeczenia się roszczenia przez windykację na który nie wyraziłam zgody
5. wczoraj tj.10 lipca otrzymałam postanowienie sądu o umorzeniu postępowania gdzie w uzasadnieniu czytam , że cofnięcie pozwu mogło się odbyć bez mojej zgody ponieważ EOS KSI nadało pismo 6 marca czyli przed rozprawą.
I teraz mam pytanie czy jest sens pisać zażalenie czy znowu czekać aż kolejna forma odkupi to od nich i ten cały cyrk zacznie się od nowa

Jest sens żalić, ponieważ wdali się w spór. W przeciwnym razie mielibyśmy nierówność procesową, kiedy to pozwany wnosząc sprzeciw wdaje się w spór merytoryczny, a powód bez konsekwencji cofa sobie pozew? Zasada "do pierwszej rozprawy" sprawdza się w postępowaniu zwykłym - w upominawczym prowadzi do nierówności stron.

a czy wniesione zażalenie będzie rozpatrywane przez ten sam sąd który umorzył wcześniejszy wniosek?

Tak. I dobrze je należy uargumentować, bowiem sądy raczej zezwalają na takie cofnięcie, pomimo właśnie takich wniosków.

mam jeszcze pytanie po pierwsze czy znajdę gdzieś wzór takiego zażalenia żeby samemu napisać ponieważ rozgrywka jest o 1200 zł a wiadomo jakie stawiki są u prawników.Zresztą Ci w mojej miejscowości raczej nie byli zainteresowani taką sprawą.
A po drugie jak będzie to wyglądać dalej tzn. czy odbędzie się kolejna sprawa?

proszę zapoznać się z tym uzasadnieniem wyroku:

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Dziękuję. Mam jeszcze parę dni na napisanie sensownego zażalenia.Może coś wymyślę :)

elżbietamagdalena napisał:
Mam jeszcze parę dni na napisanie sensownego zażalenia.Może coś wymyślę
masz podane na talerzu, nic nie musisz wymyślać.

rafmik napisał:
Dało by radę jeszcze resztę dołączyć?
wolałbym nie wrzucać, ale dla wiadomości pozew oddalono jako bezzasadny, zaoszczędzono około 20.000,00 zł oraz inne koszty.

Napisane, wysłane i teraz aby czekać na odpowiedź z sądu. Dziękuję za pomoc

Powrót